ANNONS
ANNONS

Banker bromsar tillväxten

Finansiering är ett större hinder för expansiva företag än för företag som inte har tillväxtambitoner. Är du på jakt efter en företagskredit? Då finns hjälpen i artikeln. (Foto: Unsplash.com)

För innovativa företag med ambitioner att växa är finansieringen ett större hinder än för andra företag, enligt en rapport.

Undersökningen, Företagens villkor och verklighet 2017, är gjord av Tillväxtverket och baseras på 10.000 små och medelstora företag, som med enkelhet kan vända sig hit med en ansökan om företagslån.

I Tillväxtverkets rapport framkommer att nästan 20 procent av bolagen som vill växa både i omsättning och antal anställda ser tillgång till lån och krediter som ett stort hinder; det kan jämföras med bara 5 procent av företag som inte har ambitionen att växa, konstaterar Tillväxtverket och förklarar att problemet är mer tydligt inom branscher som energi, vatten och el, tillverkning och utvinning.

ANNONS
ANNONS

Generellt är inte finansiering något hinder för företag, enligt Tillväxtverket. Och här är en aktör som ”gillar företag med ambitionen att växa och bli mer lönsamma”.

Samtidigt hänger många småföretagares existens på släktingars och vänners goda vilja att låna ut pengar. I Företagarnas årliga undersökning – som Dagens PS uppmärksammat – uppger över häften, 52  procent, av företagarna att det är ganska eller väldigt svårt att finansiera företagets investeringar med extern finansiering.

59 procent av företagen med lån hos en kreditgivare har antingen själv eller en via anhörig ställt personlig borgen för kredit till företaget.

14 procent av företagen uppger att lån från familj, vänner eller ägare finansierat en eller flera investeringar det senaste året.

Utvecklingen är oroande, menar Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna och kräver politiska åtgärder då svårigheterna att få finansiering är ett tillväxthinder för företagen.

”Att utvidga investeraravdraget till att omfatta investeringar i onoterade bolag är ett förslag som bör övervägas”, anser han.

Uppland Kredit arbetar med finansiering av mindre och medelstora företag. Vårt mål hos Uppland Kredit är att göra det hela enklare för småföretagare, allt ifrån ansökan om företagslån, utbetalning och tillslut återbetalningen.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS