ANNONS
ANNONS

”Det är förfärligt hemskt – hjärtat är krossat”

ul5s8m7hdtzhtdl6wwgc.jpg

”Hjärtat är krossat. När man bygger upp ett bolag själv blir det en så stor del av en”, fortsätter Terese Alstin.

Hon grundade Hövding, som tillverkar cykelhjälmar med inbyggd krockkudde, tillsammans med Anna Haupt. Hövding har sitt ursprung i grundarnas examensarbete i industridesign vid Lunds Universitet 2005. Årets efter vann affärsidén Venture Cup, varefter Hövding Sverige AB startades.

När bolaget kom till försäljningsfas år 2012 rekryterades  Fredrik Carling  som ny vd.   I dag säljs Hövding, som tagit sju år av forskning och utveckling, på 15 europeiska marknader samt på den nyligen lanserade japanska marknaden. Både via hovding.com och i närmare 400 butiker.

ANNONS
ANNONS

Nu står det klart att grundarna och vd:n har helt olika syn på hur bolaget bör ledas. Och e nligt DI ställer sig styrelseordförande  Örjan Johansson  på Carlings sida.

”Anna Haupt, en av de två grundarna av Hövding, lämnar med omedelbar verkan sina operativa uppdrag i Hövding Sverige AB då hon och vd Fredrik Carling inte längre delar samma vision om företaget. Hon kvarstår dock både som styrelseledamot och delägare”, skrev bolaget i ett pressmeddelande den 12 december ifjol.

” Terese Alstin, en av de två grundarna av Hövding, lämnar sina operativa uppdrag i Hövding Sverige AB då hon och VD Fredrik Carling har meningsskiljaktigheter och bolaget genomför förändringar i ledningsgruppen. Hon har också lämnat sin post i bolagets styrelse”, skriver Hövding i ett nytt pressmeddelande i går. 

Johansson vill inte bekräfta att styrelsen tvingats välja mellan vd och grundare men läser man mellan raderna tycks det vara just detta som har hänt. Enligt DI är det tydligt att grundarna inte lämnat frivilligt.

Terese Alstin och Anna Haupt står kvar som ägare men har lämnat allt operativt arbete. Alstin lämnade styrelsen i december medan Haupt sitter kvar. Hon har dock inte träffat styrelsen sedan hon lämnade det operativa.

”Bolag mår ju bra om energifälten går åt ett håll”, säger Örjan Johansson till DI.

LÄS MER: Grundarna tvingas bort från hjälmbolag (DI, kräver inloggning) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS