ANNONS
ANNONS

28-åring går i pension efter galen kometkarriär

JP Livingston är inte kvinnan på bilden. (Foto: TT)

28-åriga JP Livingston har gått i pension och är ekonomiskt oberoende. Efter en kometkarriär inom den amerikanska finansbranschen har hon hittills byggt upp en förmögenhet på motsvarande 18 miljoner kronor som hon nu ska leva på och låta växa, berättar hon i en intervju med Business Insider.

”Jag tänker så här: om du inte behöver arbeta för pengar, kan du göra vad du vill. Om du vill kan du alltid ta ett traditionellt jobb, men du måste inte”, säger hon och berättar att tidig pension varit hennes dröm sedan grundskolan.

Något som gör Livingstons berättelse än mer imponerande är att hon är bosatt i New York, en av världens dyraste städer. För att lyckas krävdes stenhårt sparande och en återhållsam livsstil. Den unga karriärkvinnan berättar att hon började med att spara undan 70 procent av sin årliga lön som inledningsvis låg på nära 900.000 kronor – 40 procent i aktier och 60 procent på sparkonto. Därefter fortsatte hon leva lika sparsamt samtidigt som hon snabbt klättrade i karriärstegen och lönekuvertet växte.

ANNONS
ANNONS

JP Livingston förklarar att en av nycklarna till att bygga upp en förmögenhet har varit att fokusera på att sänka de tre största kostnadsposterna: boende, transport och mat. Trots miljonerna på kontot bor hon och hennes man kvar i en enrummare och handlar möbler på second hand.

Men hennes bästa råd för att få pengarna att växa på kontot är att ändra sättet man ser på pengar. För att få grepp om kostnaden inför ett inköp borde du tänka på hur länge du skulle behöva arbeta för att få ihop pengarna.

”Om du tar din inkomst och delar den på antalet timmar du arbetar, då får du fram pengar per livsenhet”, säger hon.

JP Livingston driver i dag finansbloggen The Money Habit.

ANNONS
In this article

ANNONS

ANNONS