ANNONS
ANNONS

Treutigers galna resa – från scen till kapten

harald1.jpg

Med tv-succér som ”24 Karat” och ”Expedition Robinson” blev Harald Treutiger – som fyller 60 år den 5 juni – ett begrepp inom svensk tv. Hans framgång i rutan kan snudd på mätas med Lennart Hylands under 1960- och 70-talen.

”Nja, det vill jag ändå inte påstå. Hyland var först med många kategorier. Ingen hade tidigare sett det Hyland producerade och den approach som han hade. Jag vill inte förringa min egen insats men heller inte få hybris”, säger Harald Treutiger blygsamt.

Hur många tittare hade du på ”24 Karat”, jag läste någonstans att det var över två miljoner?
”Vi hade aldrig tittarsiffror under fyra miljoner”, rättar Treutiger.

ANNONS
ANNONS

”Men på den tiden – på 90-talet när vi blev stjärnor – såg också mediekonsumtionen annorlunda ut. Man blev ett med publiken.’24 Karat’ blev mitt stora genombrott och sedan var jag den förste programledaren för ‘Robinson’ efter det.”

Längtar du inte tillbaka till den här tiden?
”Nej, för innan det hade jag inte i sikte att bli folkkär i tv, jag var journalist och jobbade på SVT i Malmö i 16 år. De första tio åren var jag anställd som reporter och samhällsjournalist.”

Harald Treutiger tycker själv att hans liv bestått av snabba kast, eller ”en salig röra” som han uttrycker det.

Ja, du testade ju på en skådespelarkarriär också, hur var det?
”Det är riktigt, det är två filmer som är värda att nämna: Hasse Alfredsons ‘Jim och piraterna Blom’ – där jag gjorde en reporterscen – och ‘Scorched heat’, som var en skräckkomedi, säger Harald Treutiger.

Men skräckfilmen – ångrar du inte din medverkan i den?
”Jag är inte den typen som är lagd åt ånger, och de senaste åren har jag även spelat fars i Göteborgs skärgård”, berättar Treutiger, som dessutom gjort en hel del radio mellan 2009 och 2015 men nu känner att han hamnat rätt i yrkeslivet.

Så han utbildade sig till kapten på Sjöbefälsskolan på Chalmers.

”Jag fick en massa kunskaper som jag haft stor nytta av, dessutom har jag fått vara med och bygga upp Kulturbåtarna med Västkustlinjen här i Göteborg. Förra året öppnade vi en sjölinje mellan Göteborg och Strömstad som dess för innan hade varit nedlagd i 50 år.”

”Mitt intresse för båtar har funnits sedan jag var liten. Som Västkustbo finns ett naturligt förhållande till sjöliv och båtar””, säger Harald Treutiger, som menar att det han gör i dag påminner om när han var hyllad programledare i tv.

”Det finns gemensamma nämnare mellan scenen och kaptenen, båda sakerna handlar om att leverera upplevelser och att se till att folk får roligt. Jag trivs väldigt bra.”

Men allt har inte varit en dans på rosor för Harald Treutiger, som är en hängiven Örgryte-supporter och själv spelade i ÖIS pojk- och juniorlag i fotboll som ung. Under ett träningspass inför en veteranmatch 2012 drabbades han av en hjärtinfarkt.

”Jag fick kraftiga bröstsmärtor och kunde inte röra mig, så man tillkallade ambulans. På sjukhuset genomgick jag en så kallad ballongsprängning.”

Harald Treutiger opererades akut på påskaftonen det året.

Vad tänkte du?
”Det tog mig rätt så hårt. Infarkten kom väldigt plötsligt och oväntat. Jag var jätteledsen och tyckte att livet kändes orättvist. Jag var i hyfsad trim och jag åt heller ingen junkfood, pizza och sådant. Jag har inte blivit påverkad fysiskt av infarkten efteråt- förutom att jag måste äta piller hela livet – men däremot mentalt. Efter en sådan här händelse börjar man tänka på hur viktigt det är att berätta för sina nära och kära att man älskar dem.”

Berätta om ditt Örgryte-engagemang, var kommer det ifrån?
”I min familj fanns inget sportsligt arv. Däremot bodde jag bara ett kvarter från Agne Simonsson, som spelade i ÖIS. Han var kvarterets Zlatan.”

Fotnot: Agne Simonsson, född 1935, räknas som en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna. Han är den ende svensken som spelat i spanska storklubben Real Madrid.

Namn: Harald Treutiger.
Yrke: Journalist och sjökapten.
Bakgrund: Reporter för SVT, tv-underhållare, skådespelare, radiopratare och skeppare.
Familj: Fru Kicki Hultin, journalist och studierektor på JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation i Göteborg, och parets två barn: Christoffer Kilian Treutiger och Elin Treutiger.

Eller via Facebook!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS