ANNONS

Sundström ”hotad” av Qvibergs kumpan

Anders Sundström påstår att han utsatts för ett drev av Mats Qviberg och att Qvibergs parhäst Christen Ager-Hanssen hotat honom. (Foto: TT / montage)

”Jag upplevde ett hot”, berättar Anders Sundström, före detta minister på flera poster i S-regeringar och tidigare ordförande i Swedbank men som sparkades i samband med avslöjandet om att flera chefer i banken ägnat sig åt tvivelaktiga fastighetsaffärer.

ANNONS
ANNONS

Sundström intervjuas av Dina Pengar i Expressen och den som han hävdar ska ha hotat honom ska ha varit norrmannen Christen Ager-Hanssen, vd för Custos och styrelseordförande i gratistidningen Metro, som det blåst orkanstyrka kring sedan nye delägaren Mats Qviberg låtit sig intervjuas av den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idag, där Christen Ager-Hanssen å sin sida efteråt uttalade att Metro kunde tänka sig samarbeta med Nyheter Idag.

Men det är en annan historia. Det nu påstådda hotet mot Sundström går längre tillbaka i tiden – till hösten 2015 – och Christen Ager-Hanssen var då rådgivare åt Mats Qviberg.

Anders Sundström uppger att han då utsattes för ett drev av Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen. Qviberg ska å sin sida vid den här tidpunkten ha känt sig lurad av Sundström.

Låter det soppigt?

Lugn. Vi ska göra vad vi kan för att försöka reda ut alla turer, som Dina Pengar alltså uppmärksammar.

Anders Sundström hade vitsordet en tidigare KF-direktör, som skulle få en nyckelposition på bilkedjan Bilia där Mats Qviberg är styrelseordförande. Men toppchefen från Kooperativa Förbundet – KF alltså – hann andrig tillträda sedan Qviberg fått uppgifter om att det fanns ”kraftiga betänkligheter” kring KF-mannen, framgår det i artikeln.

”Vi kollade upp honom och fann bland annat kopplingar till två Swedbankdirektörer och en del konstiga affärer”, säger Christen Ager-Hanssen till Dina Pengar, där han också bestämt dementerar Anders Sundströms anklagelser om hot som ”patetiskt”.

I härvan som sedan växte visade det sig att två toppchefer på Swedbank haft ”mystiska affärer” med KF-mannen, som alltså inte rekryterades av Bilia.

Det här gjorde, enligt Christen Ager-Hanssen, att Mats Qviberg kände sig lurad av Anders Sundström, som då var styrelseordförande i Swedbank.

De ”mystiska affärer” som det talas om var alltså de fastighetsaffärer som några Swedbankchefer ägnat sig åt vid sidan av sina ordinarie jobb och som senare avslöjades av Dagens Industri.

Det var i samband med det här som Sundström menar att han blev uppringd och hotad av Christen Ager-Hanssen, som då skulle ha sagt att han kände till Swedbanktopparnas fastighetsaffärer och att Sundström ”skulle komma till skada”.

”Under samtalet sa han att han jobbat för Qviberg under lång tid och att han gjorde det här på uppdrag Qviberg”, säger Anders Sundström till Dina Pengar i Expressen och förklarar att samtalet var ”obehagligt”.

Christen Ager-Hanssen avfärdar Sundströms påstående om hot som nys.

”Han överdramatiserar varje litet ord. Jag sa bara att det kanske är bra om du gör en genomgång av de här affärerna i banken. Och jag sa att han kunde få ta del av hela mitt material. Det ville han inte”, säger Christen Ager-Hanssen till Dina Pengar.

Finansinspektionen har granskat Swedbanktopparnas fastighetsaffärer, som DagensPS berättat om, och i veckan kom beskedet att ingen i banken ska straffas, dock fick Swedbank kritik på flera punkter gällande hanteringen av det turbulenta ärendet.

I kölvattnet av de då uppmärksammade fastighetsaffärerna i banken fick som bekant både Anders Sundström lämna ordförandestolen i Swedbank medan Michael Wolf tvingades bort som vd och koncernchef.

MISSA INTE: Swedbank-toppar frias av FI [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Mats Qviberg kan ge bort Metro [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS