ANNONS
ANNONS

Medieprofilen Virtanen anklagas för våldtäkt

Aftonbladets tunge medarbetare har tagit time-out efter de grova sexbrottsanklagelserna från flera kvinnor. Det är viktigt att betona att han i dagsläget inte är delgiven någon misstanke om brott. (Foto: TT)

Aftonbladets kände journalist har gått under jorden.

Debatten rasar om hur godtyckligt svenska medier hanterar pressetiken. Expressen har outat TV4-profilen Martin Timell, som lämnat sin tjänst som programledare för kanalen efter att flera kvinnor påstår sig ha utsatts för både verbala och fysiska sextrakasserier av den kände programledaren. Samtidigt har nu kanalen stoppat det populära tv-programmet ”Äntligen hemma”.

Vid sidan av Timell-skandalen har publicisterna inte velat namnge en annan känd medieprofil, som dessutom anklagas för betydligt grövre sexbrott än Martin Timell.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS kan berätta att den andre mediekändisen är Aftonbladets hårt profilerade kolumnist, journalisten Fredrik Virtanen.

Den senaste tiden har flera kvinnor – oberoende av varandra – gjort gällande att Fredrik Virtanen våldtagit eller försökt våldta dem.

Kvinnorna har berättat sina historier och möten med Virtanen under den uppmärksammade #metoo-kampanjen. Deras berättelser står var för sig skilda från varandra men den gemensamme nämnaren är att alla beskyller Virtanen för att på olika sätt ha utsatt dem för sexövergrepp.

Utom i ett fall, där det hela inte kom längre än till en invit från Virtanens sida, vilket inte är en brottslig handling.

Först ut var den kända medieprofilen Cissi Wallin, som på sin Instagram påstår att Fredrik Virtanen 2006 drogade och våldtog henne.

Redan 2010 berättade Cissi Wallin om den misstänkta våldtäkten på Nyheter24, men hon valde då att inte hänga ut vem förövaren var.

”För fyra år sedan blev jag våldtagen av en äldre medieman med makt. Han utlovade efterfest men det hela slutade med att han drogade och sedan förgrep sig på mig”, skrev Cissi Wallin på Nyheter24.

Året därpå, alltså fem år efter den påstådda våldtäkten, polisanmälde hon Fredrik Virtanen för det grova sexbrottet. Före det hade hon varken ork eller mod att gå till polisen, menar hon.

Polisens utredning i fallet ledde emellertid ingenstans, ärendet lades ned då ord stod mot ord och brott inte kunde styrkas.

Men nu har alltså historien fått nytt liv med den kampanj som rullar i sociala medier och där kvinnor över hela världen och med olika bakgrund och referenser berättar om hur de blivit föremål för såväl grova sexbrott som tafsande och kladdande från män, både i den privata sfären och på sina arbetsplatser.

”Jag kan inte vara tyst längre. Borde ha skrikit hans namn för längesen. Men han har bland annat låtit sitt ombud ringa mina chefer osv och dubba mig till galen mytoman”, skriver Cissi Wallin på Instagram om varför hon först nu röjer att det var Fredrik Virtanen som förgrep sig på henne.

Vid tidpunkten för brottet fanns det, enligt Cissi Wallin, både sms och vittnesmål från ”närstående” som bekräftar det hon säger sig ha upplevt.

Men från polisens sida var det alltså inte tillräckligt för att delge journalisten Fredrik Virtanen misstanke om brott.

Fredrik Virtanen har på olika sociala plattformar slagit ifrån sig alla sexanklagelser som nu riktas mot honom.

Dagens PS har givetvis på olika sätt försökt få kontakt med Fredrik Virtanen för att ge honom en ordentlig möjlighet att bemöta kvinnornas anklagelser. Dess värre tycks han ha gått under jorden och har inte gett sig till känna.

Allt som allt har fyra kvinnor vittnat om att de på olika sätt råkat illa ut i sina möten med Fredrik Virtanen.

En 36-årig kvinna ska – enligt egen utsago – liksom Cissi Wallin ha blivit drogad. Därefter ska hon ha utsatts för ett våldtäktsförsök från Virtanen.

Kvinnan berättar att hon var 19 år och att händelsen ägde rum på stadshotellet i Eskilstuna, enligt hennes uppgifter.

Ytterligare en kvinna, i dag 24 år gammal, har trätt fram och sagt att Virtanen utsatt henne för övergrepp. Kvinnan gör gällande att hon var minderårig när det skedde.

Där till uppger en 26-årig kvinna att hon bara 16 år gammal stötte ihop med Virtanen utanför en krog i Stockholm, varpå han erbjöd henne att följa med hem och dricka sprit.

Den då mycket unga kvinnan hävdar att hon lyckades avstyra det hela men att Virtanen var mycket påstridig.

Dagens PS vill än en gång betona att vi på olika sätt söker och har sökt Fredrik Virtanen för att låta honom kommentera de grova anklagelser som nu haglar mot honom. Tyvärr har våra ansträngningar inte resulterat i att vi lyckats nå honom.

Fredrik Virtanen nekar som sagt till alla anklagelser och liknar dessa vid förtal. Samtidigt har han tvingats ta time-out från Aftonbladet, som lovar att i detalj försöka reda ut var och en av de sexanklagelser som de olika kvinnorna i dag riktar mot tidningens medarbetare.

En extern utredare ska enligt AB:s publisher Sofia Olsson Olsén ha kallats in för att gå till botten med de allvarliga anklagelserna mot Virtanen.

Fredrik Virtanen är medarbetare på Schibsted-ägda Aftonbladet, Sveriges upplagemässigt största dagstidning. Han är i publicistisk mening en kändis och offentlig person, som för övrigt företräder den tredje statsmakten.

Fredrik Virtanen tar ofta i sin privata kolumn i Aftonbladet ställning, både politiskt och i andra frågor. Han är mycket läst och påverkar därmed en stor mängd följare.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS