ANNONS
ANNONS

Kräftgång på börsen för svensk med superlön

Svenske super-vd:n Inge Thulin lämnar i sommar sin stol för att bli arbetande styrelseordförande i det amerikanska bolaget 3M. Inge Thulin är Sveriges högst betalda vd från Sverige. (Foto: TT)

Aktien har tappat tvåsiffrigt i år och nu svarar Mike Roman, som nyligen efterträdde svenske Inge G Thulin på vd-posten, kritikerna.

Mike Roman som är ny vd för amerikanska konglomeratet 3M vill växa verksamheten framöver genom företagsförvärv. Det uppgav han i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

”Vi tittar på förvärv i attraktiva delar av vår portfölj och hur de kan dra nytta av våra fundamentala styrkor”, sade han.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt lär den sortens översyn leda till att vissa verksamheter inom portföljen också avyttras, tillade Mike Roman.

3M är en bjässe som förra året omsatte 31,7 miljarder dollar. Företaget brukar växa under ett ekonomiskt uppsving men hittills i år har man underpresterat. Aktien är ned 17 procent, inklusive för ett tapp på 7 procent i april när man sänkte prognosen för den organiska tillväxten till 3-4 procent från 4-5 procent.

Analytiker har sagt att 3M:s svårigheter ligger i storleken. Eftersom man är så pass omfattande blir det svårt att åstadkomma en högre tillväxttakt, sade en analytiker på Morningstar. Samma person tillade att lösningen ligger i att 3M hittar en ny produkt som kan sälja bra över hela portföljen.

3M har tidigare letts av svensken Inge Thulin som numera är styrelseordförande för företaget, som Dagens PS skrivit om tidigare. Mike Roman var operativ chef inom 3M innan han tillträdde som vd den 1 juli.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS