ANNONS
ANNONS

”Kamprads kronpris” – 39-åring utanför familjen

Fredrik-Paulsson.jpg

Ingvar Kamprad, som grundade Ikea vid 17 års ålder, börjar bli till åren.

Den Hollandsbaserade ägarstiftelsen Stichting Ingka Foundation, som grundades 1982, har i dag fem styrelseledamöter: Ingvar Kamprad, hustrun Margaretha Kamprad-Stennert, 71, Georg Robert Weiderkehr, 73, Johan Kuylenstierna, 52 – och sedan den 13 oktober i år Fredrik Paulsson, 39.

”Fredrik är son till Mats Paulsson, ännu en svensk mycket framgångsrik entreprenör och Fredrik har därmed goda kunskaper om familjeföretag och familjeföretagandets problem”, säger Göran Grosskopf, en av Ingvar Kamprads närmaste män och styrelseledamot i moderbolaget Ingka Holding BV, till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Kamprad och Mats Paulsson, som grundade byggbolaget Peab, har varit vänner i många år. Fredrik Paulsson är sedan en tid även styrelseledamot i Peab där Grosskopf sitter som ordförande. I september i år köpte Kamprad 2,9 procent av Peab för 300 miljoner kronor samtidigt som Peab säkrat kontrakt på byggnationen av tio nya Ikea-varuhus.

Allt detta pekar enligt Aftonbladet på att det är Fredrik Paulsson – och ingen av de fyra barnen – som väntas ta över möbeljätten när Kamprad lämnar makten. Uppgifterna vare sig bekräftas eller dementeras av Ikea.

”Att Fredrik Paulsson tar plats i Ingka Foundation betyder en föryngring av stiftelsens styrelse med en ledamot, som är mycket kompetent och omdömesgill”, säger Grosskopf till tidningen i en kommentar.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS