ANNONS
ANNONS

Hemlig svensk oljebaron omsätter 450 miljarder

baten.jpg

Du kanske aldrig ens hört hans namn.

Men låt inte den låga profilen lura dig.

Torbjörn Törnqvist omsatte ifjol 450 miljarder kronor – mer än hela telekomjätten Ericsson, skriver Affärsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Tillsammans med den ryske affärsmannen Gennadij Timsjenko har Törnqvist fått sitt Gunvor Group att växa ”från ingenting till att hantera en tredjedel av den ryska oljeexporten”, skriver afv.se.

Huvudkontoret med 40 anställda ligger på en exklusiv adress i Genève – vid vattnet i utkanten av bankdistriktet. Bolaget har även filialer i städer som Singapore, New York, Moskva, New York och Peking. Totalt har gruppen 300 anställda.

”Vi tradar i relativa värden. En kontinent mot en annan. En råolja mot en annan. En tidsperiod mot en annan. Kombineras allt detta i en avancerad matris så kan man tjäna pengar”, berättar Torbjörn Törnqvist i intervjun.

Exakt hur mycket det onoterade bolaget tjänar är hemligt men marginalerna är enligt svensken ”löjligt små”. Det gäller alltså att jobba storskaligt med enorma fartyg globalt.

”Vi har en god avkastning på eget kapital. Tjänar vi mer än en miljard dollar om året? Det gör vi inte. Inte i dag i alla fall”, berättar han vidare i sin första långa intervju i en svensk tidning.

Nyligen meddelade Lundin Petroleum att Gunvor Group, förutsatt att ryska myndigheter godkänner affären, köper 30 procent av aktierna i det ryska Lagansky-blocket.

Vem är då Torbjörn Törnqvist egentligen?

Enligt Affärsvärlden handlar det om en seglingsfrälst tennisamatör från Solna utanför Stockholm, som sedan sex år är skriven i Schweiz. Via en traineetjänst på BP lockades han in i oljebranschen i början av 1980-talet – anställd i Scandinavian Trading Company, STC, av Mats Arnhög (en del av Anders Walls imperium).

År 1989 klev han in som vd för det schweiziska oljetradingföretaget Inter Maritime Group och startade sex år senare egen verksamhet inom oljetrading. Dessförinnan hade han lärrt känna sin nuvarande affärspartner Gennadij Timsjenko, som var vd för det före detta Sovjetägda oljeexporteringsbolaget Kinex.

Ryktet säger att Timsjenkos tentakler sträcker sig ända upp i toppen. Enligt uppgift i Financial Times har han bakgrund i KGB och har stött samma judoklubb i S:t Petersburg som Vladimir Putin. Detta är dock något som sedermera dementerats.

”Varför dessa spekulationer om Putin? Vi behöver inte det”, sade svensken till FT.

Timsjenko och Putin har pekats ut som barndomsvänner från åren i dåvarande Leningrad och det har till och med spekulerats i att Putin skulle vara den tredje hemlige delägaren i Gunvor, som för en tid sedan köptes ut av de övriga två.

Även dessa uppgifter har ständigt förnekats.

”Det är helt fel att hävda att president Putin äger någon som helst del av Gunvor, eller är förmånstagare till dess aktiviteter… Ingen av aktierna i den här organisationen ägs av Putin eller av någon som är kopplad till honom”, skrev Törnkvist i december 2007 i den brittiska tidningen The Guardian, enligt E24.

Svensken är stolt ägare till TP 52:an SWE 11152 Artemis vars 13 professionella besättningsmän flygs runt i världen. Första gången han kappseglade var 2004 och därefter har framgångarna avlöst varandra.

Swedish Challenge Artemis ska delta i Louis Vuitton Cup med start i november.

”Jag älskar kappsegling, och känner att jag vill gå vidare i den här sporten. Sponsringen blir sparsam. Jag gör det här mest för min egen skull. Men får man sätta ett ”G” i spinnakern, varför inte?” säger Torbjörn Törnqvist till Affärsvärlden.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS