ANNONS
ANNONS

USA ruvar på nya tullar: ”Kommer vinna kriget”

”Till sist kommer folk att inse att USA kommer att vinna eftersom Kina har en mindre öppen ekonomi", säger försäkringsjätten Allianz chefekonom Mohammed El-Erian. (Foto: TT)

USA väntas inom kort komma att presentera en ny lista med importtullar på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Listan kan bli offentliggjord redan denna vecka, enligt uppgiftslämnare, men kommer inte vara slutgiltig. Detta eftersom allmänheten kommer att ges möjlighet att ge sin egna syn på den, vilket betyder att processen kan dröja flera veckor.

USA har hittills implementerat importtullar på 25 procent för kinesiska varor värda 34 miljarder dollar, och Kina har svarat med samma mynt mot USA.

ANNONS
ANNONS

De nya tullarna ska vara riktade mot konsumentprodukter såsom bildäck, handväskor och cyklar, hundratals olika matprodukter samt tobaksvaror, kemikalier, kol, stål och olja. Tullarna bör ligga på 10 procent, enligt vad president Donald Trump indikerat förra månaden.

De nya uppgifterna har slagit hårt mot de asiatiska börserna under onsdagen. Samtliga handlas med breda nedgångar där sjöfart och maskintillverkare tar störst stryk.

”USA kommer att vinna”

Försäkringsjätten Allianz chefekonom Mohammed El-Erian tror att USA håller på att vinna handelskriget mot Kina. Det sade han i CNBC-programmet Fast Money. Även om det i nuläget inte är ett fullskaligt handelskrig så kommer det som redan är implementerat, tullar på 34 miljarder dollar från både USA:s och Kinas sida, enligt chefekonomen resultera i ett nederlag för den senare.

”Till sist kommer folk att inse att USA kommer att vinna eftersom Kina har en mindre öppen ekonomi, medan USA har en mer dynamisk ekonomi. Det kan i slutändan leda till ett läge där USA:s ställning i globala ekonomiska termer förbättras”, sade Mohamed El-Erian.

Han kommenterade också president Trumps okonventionella förhandlingstaktik, som enligt vissa bedömare har gått för långt. Enligt Mohamed El-Erian är tillvägagångssättet ok så länge riskerna är hanterade.

”En av riskerna på uppsidan är att man kanske ändrar hela det globala landskapet till USA:s fördel, för länder kommer att inse att om vi går in i ett handelskrig så kommer USA att göra bättre ifrån sig i relativa termer”, sade han.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS