ANNONS
ANNONS

Riksbankschefen: Sverige är sårbart

"Hela det system vi har byggt upp kring bostäder har den ena regeringen efter den andra, under årens lopp, inte lyckats hantera. Då bygger du gradvis upp detta och då är vi där vi är i dag", säger riksbankschefen Stefan Ingves. (Foto: TT)

Landets sårbarhet är större nu än under finanskrisen, anser Stefan Ingves.

I en TT-intervju, tio år efter Lehman Brothers-kraschen, pekar riksbankschefen Stefan Ingves ut de områden som oroar honom mest: Bostadsmarknaden med räntekänsliga och högt skuldsatta hushåll, arbetsmarknaden med dålig matchning, bankerna och skolan.

”Vi tenderar alltid att säga att det är annorlunda nu. Sedan bygger vi upp de här expansiva skedena, där vi har enorma svårigheter att bromsa i tid. Vår egen bostadsmarknad är nästan ett typexempel på det”, säger Stefan Ingves och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Hela det system vi har byggt upp kring bostäder har den ena regeringen efter den andra, under årens lopp, inte lyckats hantera. Då bygger du gradvis upp detta och då är vi där vi är i dag.”

När det smäller nästa gång vill Stefan Ingves inte sia om. Det går heller inte säga ”vad det är exakt som blir den utlösande faktorn”, resonerar han.

I veckan uppmärksammade Dagens PS en Di-intervju med Anders Borg, som var finansminister i Sverige när finanskrisen bröt ut 2008.

Han har en mer precis om än hypotetisk prognos om när nästa krasch kan komma:

”Jag tror att vi har ett eller två starka år framför oss, men man får utgå ifrån att det kommer en finansiell kris, kanske under nästa mandatperiod. Nu är vi i ett väldigt annorlunda läge än under Lehman-krisen. Vi har högt uppdrivna fastighetspriser, höga skulder, en stor byggsektor och ett stort banksystem. Jag tror att nästa kris blir annorlunda. Mer långvarig och svårare att ta sig igenom”, sa Borg.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS