ANNONS
ANNONS

Handelsblatt: USA kan skrota hotet om biltullar

USA:s president Donald Trump överväger att dra tillbaka hotet om tullavgifter på europeiska bilar om EU i retur skrotar sina avgifter på importerade amerikanska bilar. (Foto: TT)

USA:s president Donald Trump överväger att dra tillbaka hotet om tullavgifter på europeiska bilar om EU i retur skrotar sina avgifter på importerade amerikanska bilar.

Detta besked gav amerikanske ambassadören Richard Grenell i ett möte under onsdagen med cheferna för de tyska bilföretagen Daimler, Volkswagen och BMW, rapporterar Handelsblatt.

USA har i dag en importavgift på 2,5 procent för europeiska bilar, medan motsvarande siffra är på 10 procent för importerade amerikanska bilar till EU. Därmed exporterar EU avsevärt fler bilar till USA än vad som går i motsatt riktning. Med anledning av detta har Trump hotat med biltullar på 20 procent.

ANNONS
ANNONS

Trump vill också helst se att bilarna för den amerikanska marknaden framställs på plats i USA.

I en relaterad nyhet passade även Trump på att twittra under helgfirandet i USA och riktade återigen in sig på oljekartellen Opec.

”Opec-monopolet måste komma ihåg att bensinpriserna är upp och de gör lite för att hjälpa till. Om något, driver de upp priserna högre samtidigt som USA försvarar många av dess medlemmar för väldigt lite pengar”, skrev Trump som uppmanar Opec att få ned priserna.

Utspelet fick effekt på WTI-oljan som tappat cirka 0,6 procent.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS