ANNONS
ANNONS

Stjärnfond tappade 3,5 procent i maj

USA:s börser backade på tisdagen efter en volatil handel. (Foto: TT)

Tillväxtmarknadsfonden Skagen Kon-Tiki A tappade 3,5 procent under maj, vilket var svagare än fondens jämförelseindex som backade med 2,8 procent.

Sedan årets början har fonden stigit med 3,0 procent medan index ökat med 4,9 procent.

Under månaden har tillväxtmarknadsaktier underpresterat globala aktier givet en fortsatt förstärkning av den amerikanska dollarn. Enligt förvaltaren är de fundamentala förutsättningarna på tillväxtmarknader fortsatt starka, med ett par undantag som Turkiet och Argentina.

ANNONS
ANNONS

På bolagsnivå har innehavet i Hyundai backat då inga ytterligare nyheter gällande potentiella aktieägarvänliga åtgärder presenterats. Innehavet i Banrisul noterade också svag kursutveckling i spåren av att företaget presenterade resultat och utsikter som var svagare än väntat. Fortsatta osäkerheter i Turkiet satte ytterligare press på liran och banksektorn i landet, vilket spillde över i en svag utveckling för fondens innehav i Sabanci.

Bland positiva bidrag märktes Borr Drilling och Tullow Oil som steg i spåren av fortsatt styrka i oljepriset. Även innehaven i State Bank of India och Samsung SDI utvecklades positivt.

Under månaden har fonden köpt in sig i Robam som är ett kinesiskt A-listat bolag vars aktiekurs fallit med 35 procent under de senaste 3 månaderna. Bolaget är en premium-tillverkare av köksutrustning. Enligt fondens förvaltare borgar en stark underliggande marknadstillväxt och ökade marknadsandelar i kombination med en låg värdering till att goda förutsättningar finns för en uppvärdering.

Fondens exponering mot Kina har ökat till 16 procent av portföljen, vilket kan jämföras med 10 procent vid årets början. Förvaltarna menar att den nuvarande portföljen har en uppsida på cirka 40 procent.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS