ANNONS
ANNONS

VD:ns tweet får aktien att rusa

Ripasso Energys aktie stack direkt i handelsstarten på torsdagen efter vd Gunnar Larssons tweet. (Foto: TT)

Stockholmsbörsen noterades på förmiddagen strax över nollan, medan europeiska börser såsom DAX stiger något mer. USA-terminerna handlas också i blått territorium.

Klockan 10.04 hade OMXS30-indexet stigit med 0,3 procent, medan Stockholm All-Share index (SAX) ökar med 0,4 procent och sedan dess har det förstnämnda fortsatt uppåt. Vid 15.10-tiden låg storbolagsindexet på plus 0,6 procent.

En av dagens stora vinnare är stirlingmotortillverkaren Ripasso Energy som uppger att tester för den första produkten PWR BLOK har slutförts och att enheten ska skickas till Sydafrika nästa vecka, som planerat. Nyheten aviserades av svenske vd:n Gunnar Larsson via ett twitterinlägg varpå aktien stack i väg 6,2 procent på bara en timme. Sedan dess har aktien backat något till upp 4,58 procent.

ANNONS
ANNONS

Andra aktier med gröna siffror är bolaget Enquest samt Biotage som båda steg – upp 6,2 procent respektive 4,3 procent – på höjda rekommendationer från bankerna Barclays respektive Danske Bank.

Tittar man i andra änden av spektrat är det modebolaget Kappahl vars aktie dök 3,1 procent i den inledande handeln efter sänkt rekommendation  Kepler Cheuvreux från behåll till minska med ny riktkurs på 31 kronor.

Bolag Avkastning Kommentar
Enquest 6,2% Barclays höjer Enquest till övervikt (undervikt), riktkurs 0,58 brittiska pund (0,34).
Ripasso Energy 6,2% Vd:n Gunnar Larsson på stirlingmotortillverkaren Ripasso Energy uppger att tester för den första produkten PWR BLOK har slutförts och att enheten ska skickas till Sydafrika nästa vecka som planerat. Det framgår av ett twitterinlägg. Larsson uppger vidare att det är en stor händelse för bolaget.
Biotage 4,3% Danske Bank höjer riktkursen för Biotage till 125 kronor (100), upprepar köp.
Jojka 3,5% Kommunikationsbolaget Jojka har tecknat avtal med optikerkedjan Synoptik som har drygt 130 butiker i Sverige. Avtalet löper årsvis och kan ha en möjlig påverkan på Jojkas resultat på sikt.
Peab 2,7% Byggbolaget Peab har fått uppdraget att utföra en om- och tillbyggnad av ledamotshuset i Stockholm. Beställare är Riksdagsförvaltningen och kontraktssumman uppgår till 615 miljoner kronor.
Getinge 2,0% Medicinteknikbolaget Getinge betalar 276 miljoner kronor i uppgörelse i Brasilien, beloppet ryms inom den avsättning som bolaget gjorde i mars.
SSAB 1,2% Nordea höjer SSAB till behåll (sälj), upprepar riktkurs 34 kronor.
Sobi 0,3% Handelsbanken sänker Sobi till minska (öka), riktkurs 199 kronor (194). ABG Sundal Collier inleder även bevakning på Sobi med rekommendationen köp
Betsson 0,0% SEB sänker riktkursen för Betsson till 55 kronor (70), upprepar behåll.
Nibe -0,2% Värmeteknikbolaget Nibe förvärvar 51 procent av aktierna i brittiska CK Fires, känt under varumärket Evonic Fires. Nibe har en köpoption på resterande 49 procent av aktierna som kan användas senast 2026. CK Fires grundades 2005, har cirka 35 anställda och en omsättning på 6 miljoner brittiska pund, motsvarande cirka 70 miljoner kronor.
Kambi -0,3% Kambi tecknade under gårdagen ett sportboksavtal med ATG efter att i början av juni ha meddelat att man var i slutskedet av förhandlingar. Det rör sig om ett flerårigt avtal uppger Kambi.
Opus -0,9% Magnus Greko har den 3 juli sålt 70 000 stycken aktier i bilbesiktningsbolaget Opus där han är storägare och styrelseledamot. Aktierna såldes till kursen 6,51 kronor per aktie, till ett totalt pris av 455 805 kronor.
Eolus -1,8% Eolus Vind redovisar ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar samtidigt en ökad förlust. Under kvartalet har elpriserna och priserna på elcertifikat varit förhållandevis höga jämfört med de senaste årens prisbild. Investeringstakten i nordisk vindkraft är fortsatt hög, delger vd:n.
Kappahl -3,1% Kepler Cheuvreux sänker Kappahl till minska (behåll) med ny riktkurs 31 kronor (29).

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS