ANNONS
ANNONS

Analys: Bubbelvarning i Facebook

Dagens Industris Andreas Cervenka skriver att skandalerna "till sist hunnit ikapp Facebook", apropå gårdagens kvartalsrapport som fick aktien och börsvärdet rasa. Cervenka spekulerar i om det kan vara början på slutet för den sociala mediejätten. På bilden syns FB-grundaren Mark Zuckerberg, som tvingades pudla hårt i samband med att användarnas uppgifter läckt ut. (Foto: TT)

Ett ”brutalt uppvaknande” kan drabba Mark Zuckerberg, skriver Dagens Industris Silicon Valley-reporter.

Facebooks aktie mer eller mindre kursslaktades i går, onsdag, i efterhandeln på NY-börsen efter den sociala mediejättens kvartalsrapport.

Börsvärdet rasade med 24 procent, vilket är 1.300 miljarder dollar, konstaterar Di:s Andreas Cervenka, som menar att skandalerna ”till sist hunnit ikapp Facebook”, även om det världsomspännande sociala forumet fortfarande växer snabbt – med 42 procent. Men det är ändå inte lika snabbt som tidigare, och enligt Di-skribenten varnar Facebooks finanschef för att tillväxten kommer att fortsätta sakna ned.

ANNONS
ANNONS

Facebook har heller ingen finansiell kris, framhåller Cervenka och pekar på att kvartalsvinsten blev snudd på 45 miljarder kronor, vilket motsvarar en nettomarginal på 39 procent, under det rapporterande kvartalet.

Men ett faktum är, konstaterar Di:s expert, att antalet dagliga användare inte ökar i samma takt som tidigare – siffran är den den lägsta sedan 2011, framgår det.

”Facebooks fall mildras förstås av att bolaget även äger Instagram och WhatsApp, båda desto populärare hos ungdomar. Men raset visar hur känsligt Facebook och andra sociala medier är för användarflykt och hur högt uppskruvade värderingarna är.”

Andreas Cervenka menar att Facebooks ras på aktiemarknaden nu är ”psykologisk”; och att Silicon Valley inte kunnat föreställa sig ett sådant här magplask för techjätten.

”Det är många här som kan stå inför ett brutalt uppvaknande. En av dem heter Mark Zuckerberg”, skriver Di:s reporter i analysen där rubriken är: ”Är det nu tech-bubblan spricker?”

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS