ANNONS
ANNONS

Stora luckor i börskunskaperna

Alltför fler svenskar tycks spara i aktier och fonder, men fyra av tio vet inte hur risk påverkar avkastning. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)

Svenskarna gillar aktier men många vet inte hur risk påverkar avkastning.

Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Swedbank sparar en tredjedel av de svenska spararna i aktier. Men fyra av tio vet inte hur risk påverkar avkastning, skriver Affärsvärlden på nätet och berättar – med hänvisning till rapporten – att nio av tio svenskar uppger att de sparar.

Hälften av dem har ett sparkapital på minst 100.000 kronor och de flesta sparar via ett sparkonto.

ANNONS
ANNONS

Dock ökar intresset för att spara i fonder och aktier, framgår det.

”Att de flesta har pengar på ett sparkonto är i sig inget konstigt. Det är bra att ha pengar lätt tillgängliga om något skulle hända. Men det är bra att även ha ett långsiktigt sparande där man i stället placerar sina pengar på ett sätt som ger avkastning”, säger Arturo Arques, Swedbanks privatekonom, skriver AFV, som förklarar att 80 procent sparar på sparkonto, 65 procent i fonder och 29 procent i aktier.

Fler män än kvinnor sparar i aktier, däremot är det ingen skillnad mellan andelen kvinnor och män som sparar i fonder.

Däremot är fondsparandet högst bland 40-49-åringarna medan 30-39-åringarna är mer benägna att aktiespara.

Män som sparar i aktier är också större risktagare än kvinnliga aktiesparare, och de flesta risktagarna finns bland 30-39-åringar, enligt egen utsago.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS