ANNONS
ANNONS

Di: Nu är det aktierea i hennes nischbank

Det råder köpläge i affärskvinnan Lena Aplers nischbank Collector Bank, skriver Dagens Industri i torsdagens tidning. (Foto: TT)

Dagens Industri ger en köprekommendation för nischbanken Collector som under det senaste året är rejält nedtryckt på börsen.

Bolaget har tappat en tredjedel av börsvärdet medan bankindex är ned 12 procent. Den större nedgången har varit delvis kopplad till att Collectors tillväxtsiffror bromsat in, även om de växte med fortsatt imponerande 28 procent under 2017.

På samma sätt har aktien dragits ned delvis på exponeringen mot bostadssektorn. Fem procent av kreditportföljen har gått till denna gren och anses av affärstidningen som en troligen bidragande orsak till den trista utvecklingen på börsen.

ANNONS
ANNONS

En annan anledning som går emot Collector är direktavkastningen, känd för att vara hög bland banker. För Collectors del är den inte det och detta är för att företaget istället prioriterar investeringar i verksamheten framför att dela ut till aktieägarna.

Men Di väljer ändå att slå ett slag för Collector, särskilt för den som anser att företaget står rätt att vinna marknadsandelar i den mer digitaliserade bankvärlden.

”I dag handlas aktien till runt tolv gånger fjolårets vinst och något lägre på prognoserna för innevarande år. En något lägre tillväxt verkar ligga i korten. För den som håller med om att Collector är rätt positionerad för att ta marknadsandelar i en alltmer digitaliserad bankvärld är det en aktie att plocka upp på dagens nivåer runt 60 kronor”, skriver Di.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS