ANNONS
ANNONS

AFV: Upp som en sol – ned som en pannkaka

Affärsvärlden rekommenderar köp av Ferronordic, Electrolux och Nordic Waterproofing i den senaste utgåvan. Köprådet för Ferronordic publicerades dock redan i onsdags. Tidningen ger rådet avvakta för Scandidos. (Foto: TT)

Affärsvärlden rekommenderar köp av Ferronordic, Electrolux och Nordic Waterproofing i den senaste utgåvan. Köprådet för Ferronordic publicerades dock redan i onsdags. Tidningen ger rådet avvakta för Scandidos.

Ferronordic Machines grundades 2010 utifrån ett exklusivt återförsäljarkontrakt för VCE,
Volvo Anläggningsmaskiner i Ryssland. Därefter har återförsäljarnätverket utökats från en handfull till 77 platser spridda över hela Ryssland. Märkesportföljen har också utökats, men VCE dominerar med runt 80 procent av försäljningen. Affärsvärlden anser att rysskräcken har givit en omotiverat stor rabatt på de höglönsamma maskiner som gräver fram Rysslands råvaruskatter. Tidningen ger därför Ferronordic köpråd och sätter riktkursen till 200 kronor på ett års sikt. Det motsvarar ett företagsvärde i relation till rörelseresultatet på 12 gånger vinstprognosen för 2018.

Medicinteknikbolaget Scandidos senaste år på börsen summeras bäst: upp som en sol, ner som en pannkaka. Kortsiktigt är riskerna större än möjligheterna. Scandidos värderas i dag till drygt tre gånger omsättningen, inte orimligt i ett längre perspektiv givet tillväxt- och lönsamhetspotentialen. Den kortsiktigt negativa omsättningstrenden i kombination med en uppenbar risk för att nya aktier behöver tryckas gör att Affärsvärlden alltjämt står kvar vid sidan om. Rådet blir därmed avvakta.

ANNONS
ANNONS

Vitvarutillverkaren Electrolux har problem. Av tillfällig natur, bedömer tidningen som ger rådet att utnyttja kursraset till att köpa aktier i det 99 år gamla företaget. Aktien har inte tillhört Affärsvärldens favoriter på länge och den som följde tidningens säljrekommendation från förra hösten har all anledning att vara nöjd. Nu har aktien kommit ned till nivåer där fallet inte gärna kan fortsätta. För i år och nästa år handlas aktien till 12,7 respektive 11,5 gånger respektive års vinst. Tidningen ger rådet köp med riktkurs 274 kronor.

Investerarnas oro kring byggkonjunktur och stigande råvarupriser har pressat taktätningsbolaget Nordic Waterproofing. Nedgången är överdriven, eftersom vinsterna vänder upp andra halvåret efter prishöjningar och förvärv. Affärsvärlden bedömer sammantaget att det finns god potential för aktien att stå väsentligt högre på ett års sikt. Utöver att lönsamheten bör förbättras andra halvåret finns trigger i fortsatta förvärv. Viktigast är dock den omotiverat låga värderingen som är lägst i hela den byggrelaterade sektorn på tidningens prognoser. Affärsvärlden ger köpråd med riktkursen 100 kronor på ett års sikt.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS