SLIPP SURFA PÅ 100 SAJTER
DAGENS PS| 31 MAR 2015
Textstorlek

Brunvänstern sabbade nästan min moule marine

Läs även:Peppe Engberg
Dagens centerpartister är inte som jag minns att de var när jag tillhörde den organiserade vänstern. Tyvärr är det ett större problem att vänstern inte heller är vad den var. Men först: Behöver inte den svenske utrikesministern en dator?

Peppe Engberg POLITIKENS VILLKOR: Hör att Calle Bildt blev mäkta förvånad när han tog över i Arvfurstens palats: Det saknades en dator på utrikesministers skrivbord. Vem hade tagit den? Förvånad blev även personalen. Nej, det är aldrig någon utrikesminister som behövt någon dator, förklarade en medarbetare. Se där en plausibel förklaring till varför Laila Freivalds inte hängde med i mediebevakningen av tsunamin? Till sist fick tjänstemännen fram en dator till Bildt. Men han fick allt koppla in den själv.

**** APROPÅ POLITIKENS VILLKOR: ”Nej, Centerpartiets ungdomsförbund kräver inte att Saddam Hussein ska friges! Pressmeddelandet är en av många provokationer från yttersta vänstern i syfte att smutskasta mig.” Frederick Federley suckar uppgivet. Frederick är nybliven riksdagsman och CUF-ordförande. Han är också samlande namn för ett nytt politiskt fenomen som bidrog till maktskiftet i Stockholm. Rödvinsvänstern är sedan länge död, nu är det Stureplanscentern som sätter agendan. Om den föredrar vitt framför rött återstår att se. För kvällen väljer Frederick vitt vin.

Dagens centerpartister är inte som jag minns att de var när jag tillhörde den organiserade vänstern. Tyvärr är det ett större problem att vänstern inte heller är vad den var. Det finns en brunvänster där ute med huvor och järnrör. I likhet med den yttersta högern hyllar brunvänstern demokratin bara för att ta sig rätten att med odemokratiska medel skada demokratin. Man hyllar mötesfriheten men tar sig rätten att sabba andras möten (t ex Sverigedemokraternas). Man hävdar att man vill återta gatorna genom att gå bärsärkagång och skrämma bort vanligt folk från gatorna (Reclaim the city). Brunvänstern hyllar yttrandefriheten. Men inte i demokraternas klassiska mening: ”Jag avskyr dina åsikter, men skulle gå i döden för din rätt att uttrycka dem”. Istället förnekar man meningsmotståndarna deras yttrandefrihet, genom att stjäla deras röst. Bokstavligt talat. Det är det som drabbat Fredrick Federley. Under vår middag avbryts samtalet gång på gång av dennes 3G-mobil. Saddam Hussien har fått sin dödsdom och nu ringer TT och vill ha en kommentar från CUF:s ordförande. Det vill även TV4:s Nyheterna och andra nyhetsredaktioner. Orsaken: Ett pressmeddelande, där det framgår att Fredrick Federley och CUF kräver, att Saddam ska friges som en folkets hjälte. Skämtar du? Nej, det är sant. Någon har skickat ut ett pressmeddelande i Federleys namn där centerungdomens talesman hyllar Saddam. Frederick Federley tvekar inte om vem denna ”någon” är: Kvällens påhitt ingår i en smutskastningskampanj från meningsmotståndare på vänsterkanten. Det är samma odemokratiska krafter som hotade att slå ihjäl Federley med järnrör i samband med en valdebatt tidigare i höst. Hoten har tvingat Federley att ha polisbeskydd och den gången drevs ett 40-tal vänsteraktivister bort. Frederick Federley är också övertygad om att det är samma grupper som ägnar sig åt telefonterror på nätterna och beställer hem varor på internet till hans adress. Det tycks som om patosfyllda feminister har en förbluffande förkärlek för porr.

Allt talar för att han har rätt. Osynliga partiet har inte gjort någon hemlighet av att nätverket har Federley som personlig måltavla. Även svarthuvorna i Afa har angripit CUF-ordföranden. I valrörelsen har Sverigedemokraternas framgångar väckt uppmärksamhet. Frågan är om inte brunvänsterns brist på framgångar i folkopinionen är ett större hot mot demokratin än det nu indefinierade SD. Sånt brukar ta död på extremismen. Dess logik är att nämligen att den blir mer extrem ju mindre folkligt stöd den får. Därför är det anmärkningsvärt att extremvänsterns aktiviteter under flera år behandlats med samma överseende som teknisternas studentspex och nollningsmobbing. Bland en allmännare vuxenvänster har jag märkt att man uppenbart tyckt att det trots allt är ganska fint att deras medelklassungar visat något slags samhällsengagemang

Det känns som en personlig seger att patrasket den här gången inte lyckades lura medierna. Att vårt privata middagssamtal fick avbrytas för ett antal intervjuer gjorde inte så mycket. På det hela taget blev kvällen vid Stureplan ännu en lektion i samhällsdebattens dagsvillkor. Som gammal Gnistanredaktör och blåsosse är det onekligen intressant att se hur vänstern degenererat och jag hoppas dörför att det retar någon svartluva där ute i skumrasket: min moulle marine smakade utmärkt även om den hann bli ljummen. Och Chablis är inte så dumt. Som omväxling till husets röda. PS. Uppriktigt sagt: Jag minns inte att vi drack särskilt mycket rödvin inom vänstern (1968-84). Jag tror att de flaskorna är som människorna: det har med tiden blivit väldigt många som anser att de var med på den gamla goda tiden. En sak minns jag med säkerhet: Vi angrep inte meningsmotståndare med järnrör. Vi beställde inte porr i andras namn och vi skickade inte ut fejkade pressmeddelanden som tillskrev meningsmotståndare åsikter de inte hade. PS2. Nåt lärde vi oss på den tiden. På nyhetsplats här i DagensPS läser jag att Sveriges mest eftertraktade advokater heter Claes Zettermarck, partner på White & Case. En doldis, skriver PS. Inte för mig. Claes och jag gjorde lumpen ihop på Fältjägarregementet i Östersund. Han var också vänster, men mer Bakunin. Anarkist. Vi hade en boklåda ihop och lånade ut bra böcker till grabbarna. Bl a Norman Mailers "Därför är vi i Vietnam" och Lenins "Staten och revolutionen". Det gick ganska bra med utlåningen. Särskilt när vi som bonus skickade med en FIb-Aktuellt med Christina Lindberg som utvik. Världen blir mindre och mindre. Zettermarck har varit inblandad i Skandiarättegången. Han hjälpte även Fredrick Federleys parti att sälja sina lokaltidningar med stor förtjänst. Undrar var Claes tycker om dagens utomparlamentariska vänster? Ska fråga nästa gång vi stöter ihop på torget som centerpartisterna tagit över. *** Nu ska jag åka till TV8 och se när andra gör tv. Det går bra för Sveriges nya public servicekanal - 40 procents penetration visar färska siffror.

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
SNART JUL. Stenbecks gran växer uppifrån.
SORG. Nästan alla guldfiskar strök med i snöstormen.
DEMENTERAR. Federley utsatt för brunvänsters angrepp.
EFTERTRAKTAD. Anarkist som blev stjärndvokat.
BILDT. Lyfter Arvfurstens palats in i 2000-talet.
VINTER. Port de Pollenca samma dag som snöstormen drabbade Stockholm.
DAGENS PS ÄR SOCIALA
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

"Problemet med Löfven och Wallström är..."

Politik Ny totalsågning av regeringen i Dagens Industri.

Bildt: Saudiaffären försvårar FN-kandidatur

Politik Sveriges offentliga kritik av Saudiarabien och Ryssland kan visa sig ödesdiger.

Ryskt domedagsvapen kan "förinta hela USA”

Världen "Resultatet blir att USA upphör att existera."

MP tvärvänder i viktig kärnfråga

Energi Fridolins kristallklara budskap från valrörelsen inte längre lika tydligt.

Volvo bygger bilfabrik för miljarder i USA

Industri Storsatsar för att vända trenden på den viktiga USA-marknaden.

Flygexperten: "Det är en klassisk horror story"

Dagens citat Flygjournalisten tycker det verkar som om att andrepiloten Andreas Lubitz planerat sitt agerande noggrannt.

Rekordmånga tror på fortsatt borally

Bostad "Jag hade väntat mig en ökad skepsis."

Bildts nya uppdrag - jobbar åt regeringen

Politik "Han har tackat ja", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i SVT:s Agenda.

Chockhöjer bensin- och dieselskatten

Politik Ingen liten höjning heller!

Svanbergs bakslag i jakten på ny Volvo-chef

Fordon Huvudkandidaten på väg dra sig ur.

Här bodde dödspiloten som kraschade planet

Dagens story Lufthansas vd rubricerar flygkraschen som massmord. "Hörde honom andas lugnt ända till slutet."

Löfven vägrar kalla Kina för diktatur

Politik "Jag håller inte på att sätta etiketter på länder."

Campadre värvar Nellys grundare

Folk Shoppingklubben Campadre förstärker sitt team.

Eva Hamilton till LKAB

Folk SVT:s ex-vd tar plats i statliga LKAB:s styrelse.

Är skaldjuren vi äter fiskade av slavar?

Världen Här är bilderna som skakar livsmedelsindustrin.

Charlotte Kalla i storaffär på 400 miljoner

Affärer ”Jag tycker att det är ett jättespännande projekt."

Skräcken i cockpit: Piloten utelåst innan krasch

Dagens story Mysteriet tätnar kring orsaken till flygkraschen i Alperna.

Supervåningen som kostar 83 miljoner

Bostad "Det är som ett hus på taket av ett annat hus - med altan på 245 kvadratmeter."

Styrelseledamöter döms till skadestånd på 90 Mkr

Juridik Advokat och tidigare revisor döms till personligt skadestånd.

Svensk flygexpert: Har blivit farligare att flyga

Flyg "Allt vanligare att flygplan singlar ner från skyn."

The Telegraph: BBC sparkar Jeremy Clarkson

Folk Inte ens David Cameron kan nu rädda Jeremy Clarkson kvar i programmet.

"Jag förstår inte varför han kallar oss maffiabank"

Dagens citat Koncernchefen Michael Wolf bemöter kritik från Financial Times och Aktiespararna.
BILDSPECIAL
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

ResorVandringstrenden allt mer extrem

Resor Vandring och äventyr kommer att vara de starkaste trenderna inom resande 2020, visar en undersökning från Svenska Turistföreningen. Och det blir allt mer extremt.

RadioP3 Dokumentär fyller tio - här är fem bästa avsnitten

Radio Grundaren Fredrik Johnssons fem dokumentärtips.

Resor107 centimeter snö i Hemavan Tärnaby

Resor Medan stora delar av Sverige ser ut att få fira påsken utan snö kan man i Hemavan Tärnaby glädjas åt otroliga mängder.

EkonomiSå mycket pengar har folk i olika delar världen

Ekonomi Ett amerikanskt företag har tagit reda på människors disponibla inkomst land för land - och visar det med en enda bild.

Dagens citat"Många som ville se mig krascha och brinna"

Dagens citat Bokaktuella stjärnmäklaren Fredrik Eklund, som har en egen t-serie och anlitas av Hollywoodstjärnor, talar ut i Expressen-intervju.

PSsstUnderwood USA:s mest populära president

PSsst Amerikanska folket föredrar tv-president framför Obama.

ResorLibanons enda golfbana - pansarvagn på fairway

Resor Insprängd bland misstänkta massgravar i Hizbollahland. "Larvfötterna förstörde fairway."
GALLERI ZETTERLING
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

FolkAntikrundans expert byter sida - går till ärkerival

Folk Byter sida efter 18 år i auktionsvärlden.

Rolig läsningNummerplåtarna du inte får ha - 90 förbjudna ord

Rolig läsning Det går bra med ABB eller SKF - men inte APA eller TOA. Här är 90 nummerskyltar som får Transportstyrelsen att ropa NEJ.

ForskningUnik tand berättar om Pekingmänniskans liv

Forskning Fyndet ger ny kunskap om en av den moderna människans mest mytomspunna förfäder.

KarriärHon är "Årets IT-tjej"

Karriär Blir nu Microsofts ambassadör för landets it-tjejer under ett år.

ResorCNN: Plats i Sverige en av världens vackraste

Resor Norrland och Stockholms skärgård får se sig slagna när CNN Travel listar tio av världens vackraste vildmarksplatser.

Dagens citat”Om du frågar mig är det möjligt att leva i 500 år”

Dagens citat Bill Maris, managing partner på Google Ventures, investerar motsvarande 3,6 miljarder kronor varje år. Investeringsfokus ligger i dag på forskning, framför allt onkologi, cancervård. (DI / Bloomberg)

Dagens storyChefens sällskapsdjur bet sönder hennes ansikte

Dagens story Förlorade näsa, ögonlock, läppar och händer. Nu har hon fått ett nytt ansikte - här är bilderna.

Mat&VinFrantzén bjuder på gratis avsmakningsmeny

Mat&Vin Öppnar "världens minsta lyxkrog" - och det är gratis.

KommentarExpert: Därför lär Apple Watch INTE förändra livet

Kommentar Ris och ros i prylexperternas första kommentarer.

ResorNapa Valley - ett sagolikt "Disneyland för vuxna"

Resor Napa Valley i Kalifornien är med sin 45 kilometer långa landremsan förvånansvärt litet. Men området har ett rykte som vida överstiger sin areal.

KrogarOperakällaren öppnar krogar på Friends Arena

Krogar Friends Arena satsar på helt nya matkoncept och öppnar under våren två nya restauranger inne i arenan.

KulturHär är årets Polarpristagare

Kultur Evelyn Glennie och countrystjärnan Emmylou Harris får årets Polar Music Prize.

DesignCola-flaskan fyller 100 - skapad av en svensk

Design I år fyller den klassiska Coca Cola-flaskan 100 år. Visste du att svensken Alexander Samuelsson hade ett avgörande finger med i spelet när flaskan kom till?

BildspecialSlagsmål i parlamentet - här går det hett till

Bildspecial Stryptag, rallarsving, brottningsmatch. Här är 28 bilder på riksdagsledamöter som får våra egna att framstå som helgon.

ResorT-banans rulltrappor startas successivt

Resor Från och med söndag rullar åter rulltrapporna vid Östermalmstorgs t-banestation, efter tre veckors stopp.

PS TV200 GB på en tumnagel - nytt sd-kort chockar alla

PS TV "Du kan gå i ett år utan att behöva flytta bilder till datorn från din smartphone."
PS PARTNERS