SLIPP SURFA PÅ 100 SAJTER
DAGENS PS| 25 OKT 2014
Textstorlek

Brunvänstern sabbade nästan min moule marine

Läs även:Peppe Engberg
Dagens centerpartister är inte som jag minns att de var när jag tillhörde den organiserade vänstern. Tyvärr är det ett större problem att vänstern inte heller är vad den var. Men först: Behöver inte den svenske utrikesministern en dator?

Peppe Engberg POLITIKENS VILLKOR: Hör att Calle Bildt blev mäkta förvånad när han tog över i Arvfurstens palats: Det saknades en dator på utrikesministers skrivbord. Vem hade tagit den? Förvånad blev även personalen. Nej, det är aldrig någon utrikesminister som behövt någon dator, förklarade en medarbetare. Se där en plausibel förklaring till varför Laila Freivalds inte hängde med i mediebevakningen av tsunamin? Till sist fick tjänstemännen fram en dator till Bildt. Men han fick allt koppla in den själv.

**** APROPÅ POLITIKENS VILLKOR: ”Nej, Centerpartiets ungdomsförbund kräver inte att Saddam Hussein ska friges! Pressmeddelandet är en av många provokationer från yttersta vänstern i syfte att smutskasta mig.” Frederick Federley suckar uppgivet. Frederick är nybliven riksdagsman och CUF-ordförande. Han är också samlande namn för ett nytt politiskt fenomen som bidrog till maktskiftet i Stockholm. Rödvinsvänstern är sedan länge död, nu är det Stureplanscentern som sätter agendan. Om den föredrar vitt framför rött återstår att se. För kvällen väljer Frederick vitt vin.

Dagens centerpartister är inte som jag minns att de var när jag tillhörde den organiserade vänstern. Tyvärr är det ett större problem att vänstern inte heller är vad den var. Det finns en brunvänster där ute med huvor och järnrör. I likhet med den yttersta högern hyllar brunvänstern demokratin bara för att ta sig rätten att med odemokratiska medel skada demokratin. Man hyllar mötesfriheten men tar sig rätten att sabba andras möten (t ex Sverigedemokraternas). Man hävdar att man vill återta gatorna genom att gå bärsärkagång och skrämma bort vanligt folk från gatorna (Reclaim the city). Brunvänstern hyllar yttrandefriheten. Men inte i demokraternas klassiska mening: ”Jag avskyr dina åsikter, men skulle gå i döden för din rätt att uttrycka dem”. Istället förnekar man meningsmotståndarna deras yttrandefrihet, genom att stjäla deras röst. Bokstavligt talat. Det är det som drabbat Fredrick Federley. Under vår middag avbryts samtalet gång på gång av dennes 3G-mobil. Saddam Hussien har fått sin dödsdom och nu ringer TT och vill ha en kommentar från CUF:s ordförande. Det vill även TV4:s Nyheterna och andra nyhetsredaktioner. Orsaken: Ett pressmeddelande, där det framgår att Fredrick Federley och CUF kräver, att Saddam ska friges som en folkets hjälte. Skämtar du? Nej, det är sant. Någon har skickat ut ett pressmeddelande i Federleys namn där centerungdomens talesman hyllar Saddam. Frederick Federley tvekar inte om vem denna ”någon” är: Kvällens påhitt ingår i en smutskastningskampanj från meningsmotståndare på vänsterkanten. Det är samma odemokratiska krafter som hotade att slå ihjäl Federley med järnrör i samband med en valdebatt tidigare i höst. Hoten har tvingat Federley att ha polisbeskydd och den gången drevs ett 40-tal vänsteraktivister bort. Frederick Federley är också övertygad om att det är samma grupper som ägnar sig åt telefonterror på nätterna och beställer hem varor på internet till hans adress. Det tycks som om patosfyllda feminister har en förbluffande förkärlek för porr.

Allt talar för att han har rätt. Osynliga partiet har inte gjort någon hemlighet av att nätverket har Federley som personlig måltavla. Även svarthuvorna i Afa har angripit CUF-ordföranden. I valrörelsen har Sverigedemokraternas framgångar väckt uppmärksamhet. Frågan är om inte brunvänsterns brist på framgångar i folkopinionen är ett större hot mot demokratin än det nu indefinierade SD. Sånt brukar ta död på extremismen. Dess logik är att nämligen att den blir mer extrem ju mindre folkligt stöd den får. Därför är det anmärkningsvärt att extremvänsterns aktiviteter under flera år behandlats med samma överseende som teknisternas studentspex och nollningsmobbing. Bland en allmännare vuxenvänster har jag märkt att man uppenbart tyckt att det trots allt är ganska fint att deras medelklassungar visat något slags samhällsengagemang

Det känns som en personlig seger att patrasket den här gången inte lyckades lura medierna. Att vårt privata middagssamtal fick avbrytas för ett antal intervjuer gjorde inte så mycket. På det hela taget blev kvällen vid Stureplan ännu en lektion i samhällsdebattens dagsvillkor. Som gammal Gnistanredaktör och blåsosse är det onekligen intressant att se hur vänstern degenererat och jag hoppas dörför att det retar någon svartluva där ute i skumrasket: min moulle marine smakade utmärkt även om den hann bli ljummen. Och Chablis är inte så dumt. Som omväxling till husets röda. PS. Uppriktigt sagt: Jag minns inte att vi drack särskilt mycket rödvin inom vänstern (1968-84). Jag tror att de flaskorna är som människorna: det har med tiden blivit väldigt många som anser att de var med på den gamla goda tiden. En sak minns jag med säkerhet: Vi angrep inte meningsmotståndare med järnrör. Vi beställde inte porr i andras namn och vi skickade inte ut fejkade pressmeddelanden som tillskrev meningsmotståndare åsikter de inte hade. PS2. Nåt lärde vi oss på den tiden. På nyhetsplats här i DagensPS läser jag att Sveriges mest eftertraktade advokater heter Claes Zettermarck, partner på White & Case. En doldis, skriver PS. Inte för mig. Claes och jag gjorde lumpen ihop på Fältjägarregementet i Östersund. Han var också vänster, men mer Bakunin. Anarkist. Vi hade en boklåda ihop och lånade ut bra böcker till grabbarna. Bl a Norman Mailers "Därför är vi i Vietnam" och Lenins "Staten och revolutionen". Det gick ganska bra med utlåningen. Särskilt när vi som bonus skickade med en FIb-Aktuellt med Christina Lindberg som utvik. Världen blir mindre och mindre. Zettermarck har varit inblandad i Skandiarättegången. Han hjälpte även Fredrick Federleys parti att sälja sina lokaltidningar med stor förtjänst. Undrar var Claes tycker om dagens utomparlamentariska vänster? Ska fråga nästa gång vi stöter ihop på torget som centerpartisterna tagit över. *** Nu ska jag åka till TV8 och se när andra gör tv. Det går bra för Sveriges nya public servicekanal - 40 procents penetration visar färska siffror.

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
SNART JUL. Stenbecks gran växer uppifrån.
SORG. Nästan alla guldfiskar strök med i snöstormen.
DEMENTERAR. Federley utsatt för brunvänsters angrepp.
EFTERTRAKTAD. Anarkist som blev stjärndvokat.
BILDT. Lyfter Arvfurstens palats in i 2000-talet.
VINTER. Port de Pollenca samma dag som snöstormen drabbade Stockholm.
DAGENS PS ÄR SOCIALA
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

SUPERLISTA: Världens bästa stad, ö och hotell

Resor 77.000 läsare listar världens bästa städer, öar och hotell. Vilken är din egen favoritplats på Condé Nast Travelers superlista?

Chocknedskrivning av Eniro - spås gå mot "katastrof"

IT Eniro chockar marknaden på nytt med av stora nedskrivningar. Samtidigt visar en hemlig rapport som Dagens Industri tagit del av att det är sämre ställt i Eniro än vad som hittills framkommit.

Microsoft varnar för skadlig Powerpoint-fil

Säkerhet Samtliga versioner av Windows och Office vidöppna för attack, skriver PC för Alla.

Hon köper it-drift för flera hundra miljoner

IT Jätteupphandling i Stockholms läns landsting när sex it-leverantörer ska bli tre.

Perssons revansch - oväntat vinstlyft för Volvo

Rapport Fordonsjätten AB Volvos vinst ligger långt över marknadens förväntan.

Analys: Opec måste sänka - annars går man under

Råvaror Priset på brentolja har rasat med 18 procent till 85 dollar per fat på bara några månader. Nu tvingas Opec att sänka produktionen - för att undvika statsfinansiell kollaps.

Börsjättens fall - rykte om skakad styrelse

Aktier Varken bekräftar eller dementerar det sensationella ryktet.

Krisbolag på ruinens brant satsade allt på galen fest

Dagens story Vände till dundersuccé: ”Jag kunde varken äta eller sova."

Åkessons vikarie hotar fälla Löfven

Politik Intervjun som får statsministern att sätta morgonkaffet i vrångstrupen.

De bedriver ubåtsjakt - med båttaxi

Försvar De senaste dagarnas ubåtsjakt har fått ett oväntat uppsving för Stockholms båttaxinäring.

Analys: Budgeten blottar regeringens akilleshäl

Analys Det är dagens stora händelse. Här är alla viktiga länkar och kommentarer. Analys: Det är regeringens stora dilemma.

Myndighet lurade företag på 17 miljarder

Export Riksrevisionen är mycket kritisk i sin rapport.

Finansministern anmäld av uppretad moderat

Politik Hårt angrepp på finansminister Magdalena Andersson (S). "Vill att det granskas."

Försvaret: ”Operationen går in i en ny fas”

Politik Försvarets sökoperation går in i "en ny fas". Men det handlar inte om en avtrappning, sade informationsdirektör Erik Lagersten på en presskonferens i örlogshamnen Berga i Hårsfjärden söder om Stockholm.

"Känd sparform är finansiellt självmord"

Analys Dumpa omedelbart, lyder rådet från Dagens Industris Henrik Mittelman i en analys.

Oatlys kaxiga svar på mjölkindustrins stämning

Reklam Iskall stämning i kyldisken efter havredrycksföretaget Oatlys kaxiga svar på stämningen från Svensk Mjölk.

Ekot: Argentina vill köpa 24 Jas - av Brasilien

Världen Argentina vill köpa 24 stycken JAS Gripen - av Brasilien.

Glöm "fast food" - nu talar alla "fast casual"

Trend Succékedjans grundare: "Omvälvande förändring i konsumenternas beteende."

Cdon byter namn

Rapport Cdon Group redovisar ett betydligt sämre resultat än väntat för tredje kvartalet i år. Nu genomför e-handelsbolaget en företrädesemission - och byter namn.

Wolfgang Hansson: "Därför är Putin så sur"

Analys "Det är inte så konstigt", skriver Aftonbladets kolumnist.

Anders Björck i brutal sågning av S och M

Politik En rad historiska felbeslut har försatt Sverige i en allvarlig situation, menar förre försvarsministern.

"Ubåtsjakten river upp gamla sår"

Analys Ubåtsspaningen i Stockholms skärgård kommer ytterst olägligt för Sveriges nya regeringskollegor, S och MP.

Tio skrämmande bilder på ubåtskränkningar 1981-2014

Bildspecial Den massiva pågående ubåtsjakten är långt ifrån den första. Här är tio bilder som för alltid förändrat synen på ubåtskränkningar i svenska farvatten.

Nobelpristagare: "Sverige borde införa euron"

Valuta Årets Nobelpristagare i ekonomi, Jean Tirole, tycker att Sverige bör gå med i euron - och kallar det helt fel att skylla dagens kris på EU.

Scanias Iran-affärer får kritik i USA

Fordon Lastbilsjätten Scania varnas av den inflytelserika amerikanska lobbyorganisationen "United Against Nuclear Iran" för sina affärer i Iran.
BILDSPECIAL
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

FolkSteffo drogad i sändning - kastade upp hos chefen

Folk I sin självbiografi "Under hatten på Steffo", som utkommer 27 oktober, berättar TV4-profilen Steffo Törnquist om sitt livs värsta direktsändning...

Dagens storyFick barn med spion - får fem miljoner i skadestånd

Dagens story 22-åriga djurrättskämpen Jacqui trodde att hon fått barn med vänsteraktivisten Bob Robinson. Nu har han avslöjats som brittisk spion - gift med fru och barn, skriver The Guardian.

BilExpert: Ny bil kan bli Volvos stora mardröm

Bil SvD:s Jonas Fröberg har provkört ett nytt hot - och frågan sig hur länge Volvos "parad- och volymmodell V70" egentligen håller ställningarna.

Mat&VinLarvburgare - här är The Telegraphs bästa recept

Mat&Vin Hamburgare av kackerlacka varm eller varför inte korv av gräshoppor. Brittiska tidningen The Telegraph publicerar nu sina bästa insektsrecept.

BildspecialNy bok: National Geographics bästa bilder

Bildspecial National Geographic magazine har tagit många fantastiska bilder. En ny bok har samlat de allra bästa.

TestTEST: Fyra bästa svenska play-tjänsterna

Test Pryl- och tekniktidningen M3 har gått igenom den svenska marknaden - och rankat landets fyra bästa play-tjänster.

Bil45 år gammal Volvo spöar Ferrari på racingbana

Bil Får Ferrari, Bugatti och Porsche att blekna. "Varje gång jag sätter mig i bilen blir jag mållös."

InternetFem anledningar till att vi trycker på gillakappen

Internet Det finns fler anledningar till att vi gillar ett inlägget på Facebook än att vi faktiskt gillar det som skrivits. Det säger Dagens PS krönikör Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare med ett stort intresse av att studera den sociala interaktionen via sociala medier.
GALLERI ZETTERLING
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

FolkStephen Fry: "Enorma summor på kokain"

Folk Skådespelaren och författaren Stephen Fry spenderade enorma summor på kokain.

PrylarExperter oense: Fungerar nya IOS 8 på Iphone 4S?

Prylar Apple hävdar att du visst kan uppdatera din Iphone 4S med nya operativsystemet IOS 8. "Men du borde verkligen låta bli", skriver Huffington Post.

VärldenBilden som får Facebook att koka över

Världen Bilderna på den burksamlande kvinnan i en fontän i Köpenhamn väcker mycket starka reaktioner i Danmark. "En hemsk scen."

ResorFlygpassagerarna som INGEN vill sitta bredvid

Resor Resa utan tröja, stoppa sina bara fötter på grannens armstöd, låta barnen gå på pottan mitt i flygplansgången. En före detta flygvärdinna visa nu upp sina värsta bilder på medpassagerarna som INGEN vill ha.

TestLedande prylexpert: "Iphone 6 är en vinnare!"

Test Ska man välja Iphone 6 eller Iphone 6 Plus? Det beror på vilken typ du är, skriver den ledane tech-skribenten Walt Mossberg på sajten Re/code.

VarumärkenSveriges 33 starkaste varumärken korade

Varumärken Evimetrix Swedish Brand Award prisar Sveriges starkaste varumärken i hela 33 branscher och kategorier. Under gårdagskvällen korades 2014-års starkaste varumärken vid en prisceremoni i Stockholm.

NyhetskommentarEkstedts krögare får sparken för rasistdessert

Nyhetskommentar Stjärnkockens krog serverade ”negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på”. Det är faktiskt knappt man tror det är sant, skriver Dagens PS chefredaktör Jesper Carlson i en kommentar.

Folk81-årig miljardär gifter sig med 24-åring

Folk Miljardären Richard Lugner har gift om sig.

PS TVNyhetsankaret: "Jag har 6 månader kvar att leva"

PS TV TV-stjärna till tittarna: "Jag har en tumör."

ResorVogue: Södermalm tredje hetast i världen

Resor När det inflytelserika modemagasinet Vogue rankar världens 15 hippaste stadsdelar, hamnar Södermalm på tredje plats.

BilJaguars galna show fick "internet att koka över"

Bil Reaktionerna på nya Jaguar XE är minst sagt blandade...

JobbKontorets tio dödssynder - har du gjort misstagen?

Jobb Det finns en rad oskrivna regler för hur man bör uppföra sig på kontoret. Men framför allt hur man INTE ska uppföra sig, skriver DagensVD.se.

BildspecialStockholms bortglömda landmärke får spridning

Bildspecial Mytomspunnet torn förstördes i en våldsam brand på 1950-talet. "Sanslöst att det såg ut så i Stockholm."

BostadZlatans granne bygger om lyxvillan - till hyreshus

Bostad Uppror i lyxkvarteren när Zlatans närmaste granne omvandlar 780-kvadratsvilla till hyreslägenheter.

KonstAnderssons brinnande hat mot gruvjätten

Konst På gruvbolaget Boliden är man inte imponerade över regissören Roy Anderssons tilltag i filmen "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron". "Symboliken med Boliden känns helt apart. Men konst är konst."

Finans5 historiska tjänstefel - världens största skojare

Finans De har bedragit hela branscher och dribblat bort miljardbelopp - ibland rakt ned i egen ficka. Här är några av historiens största fifflare.
PS PARTNERS