MEDIESVERIGES RAKETSAJT
DAGENS PS| 26 MAJ 2016
Textstorlek

Det kommer inte att finnas något nytt att kopiera!

Läs även:Christer Berg

Christer Berg Häromveckan hölls en utfrågning i riksdagen om upphovsrätten. Riksdagsmännen skulle informera sig om läget från berörda aktörer.

Det blev samma visa som vi hört om och om igen sedan tio år tillbaka.

Upphovsmännen måste få betalt för sitt arbete. Ja, nickar alla. I nästa ögonblick skakar alla på huvudet. Upphovsmännen kan inte få betalt, för det går inte att lagföra en miljon svenskar. Digitalteknikens möjlighet att massdistribuera med ett musklick går inte att stoppa.

Det är fel på affärsmodellerna, säger någon. Underhållningsbranscherna har inte hängt med. Strax därpå framkommer att nya affärsmodeller bygger på att upphovsmännen ska göra något annat än producera verk – visa upp sig, sälja souvenirer, agera reklampelare och så vidare, något de varken vill eller i de flesta fall kan. Visst kan kända musikartister ge konserter och tjäna bra, men knappast författare eller regissörer.

Det visar sig också att nya affärsmodeller är behäftade med samma nackdel som de gamla – de förutsätter att konsumenterna följer lagen.

Efter utfrågningen följde en intervju med Falkvinge, ordförande för Piratpartiet. När han fick frågan om hur han ansåg att upphovsmännen skulle få betalt, studsande han först till. Vad har han med det att göra? Hans svar gick ungefär ut på att upphovsmännen visst kan få ersättning genom nya affärsmodeller, så länge inte konsumenterna av deras verk behöver betala.

Piratpartiets medlemmar har inga som helst planer på att betala för upphovsskyddat innehåll – någonsin. De erkänner inte ens rätten till upphovsrätt.

Att bryta mot upphovsrätten har blivit en slags revolution. Den unga generationen har hittat ett sätt att protestera mot konsumismen.

Media förmedlar bilder av kaxiga rapare, arroganta rockare och unga poptjejer som tjänar miljoner miljoner dollar och badar i lyx. Ett annat exempel är en författare i Storbritannien som har blivit rikare än landets drottning på en serie böcker om en grabb som går i trollkarlsskola.

Inte mig emot, jag står bakom marknadsekonomins spelregler till hundra procent. Men det gör inte den unga generationen. Bilderna av framgångsrika upphovsmän har skickat fel signaler. Att bryta mot upphovsrätten känns lite Robin Hood. Att sedan sådär 99 procent av alla konstutövare knappt kan stava till lyx, glöms liksom bort.

Själv tillhör jag dem som gärna betalar för mig. Jag köper musik genom iTunes och film på dvd. Trots att film är mitt stora intresse, laddar jag aldrig ner olagligt. Detta gör mig till ett något av ett unikum idag, har jag förstått.

Och detta har alla förstått. Men under hela utfrågningen var det ingen som riktigt vågade ta bladet från munnen och säga sanningen:

Det är slut.

Henry Ford fick uppleva slutet, när ingen längre ville köpa hans svarta bilar. Han vägrade att acceptera, men så blev det. Slutet kom också för de småskaliga jordbruken i Sverige. En förlust för landsbygden, men ofrånkomlig. Trots en mångårig framgångssaga, flyttade textilproduktionen från Borås till Asien. Inga argument hjälpte. Det goda tog slut.

Slut, slut, slut.

Kultur som en lukrativ massmarknad är ett fenomen som kom med industrialismen på slutet av 1800-talet. Det hela har varat under en kort tid, med mänsklighetens hela historia som perspektiv.

Idag är industrialismen exporterad till Kina. Här lever vi i det digitaliserade informationssamhället – med nya spelregler.

Vad som kanske ännu inte gått upp för Falkvinge är att utvecklingen också innebär slutet för piratkopierarna. Det kommer inte att finnas något mer nytt att kopiera.

Musikbranschen var den första att känna av de nya tiderna. Vartefter bandbredden ökade, blev det sedan filmbranschens tur. Kända svenska skådisar vädjade ett tag i annonser att konsumenterna ska betala – utan någon som helst effekt.

Nyligen kom de första signalerna om att bokförlagen oroas av att så många talböcker finns utlagda på piratsajter.

En efter en drabbas kulturbranscherna som levt på massdistribution av exemplar. Endast konserter återstår. Men också de börjar drabbas, om än inte i samma omfattning. Redan idag finns flera lösningar för digital direktsändning från mobiler (mest känd är qik.com). Svajigt idag, men både mobiler och streamingen förfinas successivt.

Jamen, både musik- och filmindustrierna finns ju fortfarande kvar? Ja, än så länge. Så är det med förändringar av den här omfattningen, de tar tid. Utvecklingen accelererar och slutstationen är given – produktionen av mycket av den underhållning och kultur vi konsumerar idag kommer att avstanna. Utan intäkterna stannar maskineriet.

Med nostalgi kommer i alla fall jag att se tillbaka på när det gjordes filmer som Matrix, Fight Club, Star Wars, 2001, Mullholland Drive, Requiem for a Dream, Donnie Darko osv. Det är filmer med produktionsbudgetar på mellan femtio och några hundratals miljoner kronor.

Även musikutbudet utarmas, fast något långsammare. Detsamma gäller litteraturen.

Nu hör jag högljudda protester. Människor kommer visst att fortsätta skapa, säger många. Tvärtom, kommer de ökade möjligheterna att nå ut att berika utbudet – genom att fler får komma fram.

Ingen kan övertyga mig om att den kulturproduktion som kräver stora kapitalinsatser och arbete på heltid kommer att fortsätta som vanligt. Intäkter, eller i alla fall drömmen om stora intäkter, är en betydande drivkraft bakom konstnärligt skapande – även om många konstutövare inte vill erkänna det.

Det håller inte att skriva litterära mästerverk på nätterna, som blir erkända, hyllade och spridda världen över – och samtidigt dela ut post på dagarna utan förhoppning om något annat välstånd än vad den lönen kan ge.

När vi förlorat vår moderna kultur, kommer vi att upptäcka hur mycket vi älskade den. Och då, först då, när vårt begär efter att hitta en ny fungerande "affärsmodell" blir tillräckligt starkt – då kommer den. Det blir en modell som samklingar med den digitala informationsåldern, snarare än med industrialismens föråldrade tänk.

Det är därför inte förvånande att riksdagsmännen inte fick någon information av värde i förra veckan. Ingen vågade säga sanningen och ingen ville höra den.

Klart slut.

PS. Det finns dock en joker som kan vända uppochner på alltihop. Mer om den nästa vecka... DS.

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
DAGENS PS ÄR SOCIALA
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

Björn Borg pratar ut om skandalerna

Folk Exklusiv intervju med den svenska tennislegendaren. Det här får du inte missa!

Skräckrapport: Dator för kärnvapen är uråldrig

Dagens story USA:s kärnvapendatorer sjunger på sista versen och klockan tickar.

Apples okända kassako - det kan bli nya Iphone

IT Apple har i det tysta satsat chockhöga summor i en helt ny marknad. Satsningen är inte vad du förväntar dig, menar investmentbanken Morgan Stanley.

Ägarna badar i pengar - och du står för notan

Pengar Mitt i brinnande kris har ägarfamiljen plockat ut nära 100 miljoner kronor. Och nu tvingas staten gå in och städa upp i oredan - med dina pengar.

Se upp för falska vd-mejl

Inrikes Lurar företagens ekonomiavdelningar att pytsa ut pengar. 60 fall av bedrägerier på kort tid.

Microsoft slaktar mobilverksamheten

Företag Totalt påverkas 1 850 anställda av neddragningen.

Datormiljardären har sålt sin yacht

Pengar Microsofts medgrundare Paul Allen fick nöja sig med nästan 10 miljoner dollar lägre pris för lyxbåten än vad han hoppades på från början.

SAS utökar flygavgångar

Flygbolag Flygbolaget ökar med nära en halv miljon flygstolar i vinter, enligt ett pressmeddelande.

Ny groda av Stefan Löfven

Inrikes Presenterade sin nya laguppställning men klantade till det dubbelt upp. "Förlåt", ursäktade sig statsministern harklande.

Det här skrämmer finansproffsen

Finans Många aktörer anser att bubblorna nu staplar sig på rad. När spricker ballongen?

Apples nya värsting spås bli den perfekta laptopen

Prylar Glada nyheter för den som väntat på en ny Macbook Air, menar experter som tror att det kommer bli ”den perfekta laptopen”.

Genidrag fick affärerna att nå astronomisk nivå

Entreprenör Företaget har inte lagt en enda krona på säljare. Trots det är det få som kan mäta sig med tech-duons galna försäljning.

Lurade staten på 13 Mkr - skickas hem i privatjet

Pengar Först lurade han staten att betala lyxsemestrar världen över. Nu tynger han skattebetalarnas plånbok ytterligare när han skickas hem i privatjet.

Zlatan kom i lyxbil till blågults hotell

Folk Kungen som blev en legend - Zlatans egna ord - dök upp på tisdagen utanför Scandic Park Hotel på Karlavägen i Stockholm i sin Porsche 918 Spider för 8 miljoner kronor.

IT-miljardärens hemliga spel i bråk om chockvideo

Folk En av Silicon Valleys tyngsta namn har i smyg lagt stora pengar i rättegången om wrestlingstjärnan Hulk Hogans känsliga video, rapporterar Forbes.

Han har 100 miljoner skäl att le

Pengar Så mycket tjänade Stockholmsbörsens fem bäst betalda vd:ar förra året. Tappa inte hakan nu!

Dagens höjdare? Tips på tre guldkorn

Aktietips Affärsvärlden är ute med ett nytt nummer och levererar råd till aktiespekulanter.

Google misstänks för skattefiffel

Skatter Razzia mot kontoret. Misstänks ha undanhållit 1,6 miljarder euro i skatt.

Dundertabben som körde tokhajpat bolag i botten

Entreprenör En av världens mest lovande startups skakas av en jättekris. Här är den fatala missen som gjorde allt värre, menar Business Insider.

Värsta fyndläget på charterresor

Resor Turkiet, Grekland, Mallorca i Spanien - nu är det tokrea på solresor. Du kan få en resa för under tusenlappen.

Hyra kan chockhöjas - blir lika dyrt som Östermalm

Bostad Bor du här kan du räkna med rejäla påslag på hyran framöver.

Aktie stoppad - rusade 258 procent på en halvtimme

Börsnyheter Nu granskas handeln i aktien, framgår det i ett pressmeddelande.

Heja, Sverige - vi är bäst i Norden!

Good News Sverige har de bästa ekonomiska utsikterna av de nordiska länderna, enligt en analys från kreditvärderingsinstitutet Moody's.

Skållheta affärskvinnan stack med 16,7 miljoner

Dagens story Rik, vacker och berömd. Sen gick allt åt skogen. I dag är hon avskydd bland tidigare anställda och riskerar att sitta 15 år bakom lås och bom.

Bankkupp jämförs med Ocean´s 11

Pengar Hackade Bangladesh centralbank, kom över motsvarande drygt 670 miljoner kronor, tvättade pengarna på kasinon på Filippinerna och gick sedan upp i rök.
BILDSPECIAL
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

FolkTreutigers galna resa - från scen till kapten

Folk "Att stå på bryggan och navigera kan mycket väl liknas vid en pojkdröm", säger den tidigare så enormt folkkäre programledaren till Dagens PS.

FolkBjörn Borg pratar ut om skandalerna

Folk Exklusiv intervju med den svenska tennislegendaren. Det här får du inte missa!

PengarDatormiljardären har sålt sin yacht

Pengar Microsofts medgrundare Paul Allen fick nöja sig med nästan 10 miljoner dollar lägre pris för lyxbåten än vad han hoppades på från början.

PrylarApples nya värsting spås bli den perfekta laptopen

Prylar Glada nyheter för den som väntat på en ny Macbook Air, menar experter som tror att det kommer bli ”den perfekta laptopen”.

PengarDrömvinstvinnaren spårad - var på resande fot

Pengar "Tur att jag håller mig", vad ska hustrun säga nu?", var hans första, milt uttryckt chockade kommentar efter 127-miljonersvinsten.

FolkZlatan kom i lyxbil till blågults hotell

Folk Kungen som blev en legend - Zlatans egna ord - dök upp på tisdagen utanför Scandic Park Hotel på Karlavägen i Stockholm i sin Porsche 918 Spider för 8 miljoner kronor.

PengarZlatan får PSG-bonus

Pengar Så mycket extra cash får den svenska anfallsstjärnan som tack för en utmärkt säsong.

PS TVAnkare bråkar i sändning - årets pinsammaste klipp?

PS TV Fram med skämskudden - det här kommer bli smärtsamt.
GALLERI ZETTERLING
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

FolkTrump snodde Neil Youngs låt

Folk Rocklegendaren hade helst sett att den republikanske presidentkandidaten frågat om lov först.

PengarUber-chef avslöjar: Så luras du av priserna

Pengar Uber vet precis när du är som mest benägen att betala högre priser, avslöjar toppchefen.

Ledarskap10 chefsegenskaper som ger dig drömjobbet

Ledarskap Är chef ditt drömyrke är det dessa egenskaper du måste ha 2016.

Dagens storySkållheta affärskvinnan stack med 16,7 miljoner

Dagens story Rik, vacker och berömd. Sen gick allt åt skogen. I dag är hon avskydd bland tidigare anställda och riskerar att sitta 15 år bakom lås och bom.

MediaBlondinbella fälls för smygreklam

Media Ett inlägg på Isabella "Blondinbella" Löwengrips blogg har fällts av reklamombudsmannens opinionsnämnd.

InternetFöretag Facebook-stalkar dig - så hindrar du dem

Internet De flesta glömmer bort hur mycket privat information man faktiskt ger bort. "Facebook är gratis, men priset du får betala är högt."

PengarSökes: ägare till 127 miljoner

Pengar Kammade hem jackpotvinsten och är sedan spårlöst försvunnen.

BöckerBill Gates: Här är bästa böckerna för hängmattan

Böcker Vill du bli lika beläst som Bill Gates är det dessa böcker du bör spana in.

PengarTelegraph: Mourinho ger Zlatan drömlön

Pengar Ibrahimovic väntas inom kort skriva på för Manchester United och enligt The Telegraph kommer nye tränaren Jose Mourinho att tillmötesgå supersvenskens extrema lönekrav.

PSsstBo i tvårummare i Eiffeltornet

PSsst Jo men visst. I sommar kan du flytta in i den franska huvudstadens turistmagnet.

VetenskapUtskälld forskning vill korsa människor med djur

Vetenskap ”Vi försöker inte skapa någon monstruös varelse”, lovar forskarna.

MotorKlipp visar usel säkerhet hos flera stora bilmärken

Motor Vissa av bilarna saknar till och med airbag.

PengarSå skapas diamantfeber

Pengar Det är dags för en ny diamantslogan för att få fart på försäljningen av den ädlaste av stenar.

PSsstTack ska ni ha, kära läsare!

PSsst Dagens PS växer så det sprakar. Trafikökningen är fenomenala 76 procent under förra veckan jämfört med veckan innan.

SportMålkungen Zlatan hyllas i PSG-video

Sport Franska storklubben tackar superstjärnan från Sverige för bragdinsatsen med filmen "Merci Zlatan".

PolitikCamerons desperata jakt - raggar singlar på Tinder

Politik Den brittiska premiärministern har anslutit sig till flera sociala tjänster för att nå unga.
PS PARTNERS