MEDIESVERIGES RAKETSAJT
DAGENS PS| 27 JUN 2016
Textstorlek

Det kommer inte att finnas något nytt att kopiera!

Läs även:Christer Berg

Christer Berg Häromveckan hölls en utfrågning i riksdagen om upphovsrätten. Riksdagsmännen skulle informera sig om läget från berörda aktörer.

Det blev samma visa som vi hört om och om igen sedan tio år tillbaka.

Upphovsmännen måste få betalt för sitt arbete. Ja, nickar alla. I nästa ögonblick skakar alla på huvudet. Upphovsmännen kan inte få betalt, för det går inte att lagföra en miljon svenskar. Digitalteknikens möjlighet att massdistribuera med ett musklick går inte att stoppa.

Det är fel på affärsmodellerna, säger någon. Underhållningsbranscherna har inte hängt med. Strax därpå framkommer att nya affärsmodeller bygger på att upphovsmännen ska göra något annat än producera verk – visa upp sig, sälja souvenirer, agera reklampelare och så vidare, något de varken vill eller i de flesta fall kan. Visst kan kända musikartister ge konserter och tjäna bra, men knappast författare eller regissörer.

Det visar sig också att nya affärsmodeller är behäftade med samma nackdel som de gamla – de förutsätter att konsumenterna följer lagen.

Efter utfrågningen följde en intervju med Falkvinge, ordförande för Piratpartiet. När han fick frågan om hur han ansåg att upphovsmännen skulle få betalt, studsande han först till. Vad har han med det att göra? Hans svar gick ungefär ut på att upphovsmännen visst kan få ersättning genom nya affärsmodeller, så länge inte konsumenterna av deras verk behöver betala.

Piratpartiets medlemmar har inga som helst planer på att betala för upphovsskyddat innehåll – någonsin. De erkänner inte ens rätten till upphovsrätt.

Att bryta mot upphovsrätten har blivit en slags revolution. Den unga generationen har hittat ett sätt att protestera mot konsumismen.

Media förmedlar bilder av kaxiga rapare, arroganta rockare och unga poptjejer som tjänar miljoner miljoner dollar och badar i lyx. Ett annat exempel är en författare i Storbritannien som har blivit rikare än landets drottning på en serie böcker om en grabb som går i trollkarlsskola.

Inte mig emot, jag står bakom marknadsekonomins spelregler till hundra procent. Men det gör inte den unga generationen. Bilderna av framgångsrika upphovsmän har skickat fel signaler. Att bryta mot upphovsrätten känns lite Robin Hood. Att sedan sådär 99 procent av alla konstutövare knappt kan stava till lyx, glöms liksom bort.

Själv tillhör jag dem som gärna betalar för mig. Jag köper musik genom iTunes och film på dvd. Trots att film är mitt stora intresse, laddar jag aldrig ner olagligt. Detta gör mig till ett något av ett unikum idag, har jag förstått.

Och detta har alla förstått. Men under hela utfrågningen var det ingen som riktigt vågade ta bladet från munnen och säga sanningen:

Det är slut.

Henry Ford fick uppleva slutet, när ingen längre ville köpa hans svarta bilar. Han vägrade att acceptera, men så blev det. Slutet kom också för de småskaliga jordbruken i Sverige. En förlust för landsbygden, men ofrånkomlig. Trots en mångårig framgångssaga, flyttade textilproduktionen från Borås till Asien. Inga argument hjälpte. Det goda tog slut.

Slut, slut, slut.

Kultur som en lukrativ massmarknad är ett fenomen som kom med industrialismen på slutet av 1800-talet. Det hela har varat under en kort tid, med mänsklighetens hela historia som perspektiv.

Idag är industrialismen exporterad till Kina. Här lever vi i det digitaliserade informationssamhället – med nya spelregler.

Vad som kanske ännu inte gått upp för Falkvinge är att utvecklingen också innebär slutet för piratkopierarna. Det kommer inte att finnas något mer nytt att kopiera.

Musikbranschen var den första att känna av de nya tiderna. Vartefter bandbredden ökade, blev det sedan filmbranschens tur. Kända svenska skådisar vädjade ett tag i annonser att konsumenterna ska betala – utan någon som helst effekt.

Nyligen kom de första signalerna om att bokförlagen oroas av att så många talböcker finns utlagda på piratsajter.

En efter en drabbas kulturbranscherna som levt på massdistribution av exemplar. Endast konserter återstår. Men också de börjar drabbas, om än inte i samma omfattning. Redan idag finns flera lösningar för digital direktsändning från mobiler (mest känd är qik.com). Svajigt idag, men både mobiler och streamingen förfinas successivt.

Jamen, både musik- och filmindustrierna finns ju fortfarande kvar? Ja, än så länge. Så är det med förändringar av den här omfattningen, de tar tid. Utvecklingen accelererar och slutstationen är given – produktionen av mycket av den underhållning och kultur vi konsumerar idag kommer att avstanna. Utan intäkterna stannar maskineriet.

Med nostalgi kommer i alla fall jag att se tillbaka på när det gjordes filmer som Matrix, Fight Club, Star Wars, 2001, Mullholland Drive, Requiem for a Dream, Donnie Darko osv. Det är filmer med produktionsbudgetar på mellan femtio och några hundratals miljoner kronor.

Även musikutbudet utarmas, fast något långsammare. Detsamma gäller litteraturen.

Nu hör jag högljudda protester. Människor kommer visst att fortsätta skapa, säger många. Tvärtom, kommer de ökade möjligheterna att nå ut att berika utbudet – genom att fler får komma fram.

Ingen kan övertyga mig om att den kulturproduktion som kräver stora kapitalinsatser och arbete på heltid kommer att fortsätta som vanligt. Intäkter, eller i alla fall drömmen om stora intäkter, är en betydande drivkraft bakom konstnärligt skapande – även om många konstutövare inte vill erkänna det.

Det håller inte att skriva litterära mästerverk på nätterna, som blir erkända, hyllade och spridda världen över – och samtidigt dela ut post på dagarna utan förhoppning om något annat välstånd än vad den lönen kan ge.

När vi förlorat vår moderna kultur, kommer vi att upptäcka hur mycket vi älskade den. Och då, först då, när vårt begär efter att hitta en ny fungerande "affärsmodell" blir tillräckligt starkt – då kommer den. Det blir en modell som samklingar med den digitala informationsåldern, snarare än med industrialismens föråldrade tänk.

Det är därför inte förvånande att riksdagsmännen inte fick någon information av värde i förra veckan. Ingen vågade säga sanningen och ingen ville höra den.

Klart slut.

PS. Det finns dock en joker som kan vända uppochner på alltihop. Mer om den nästa vecka... DS.

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
DAGENS PS ÄR SOCIALA
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

Banker slaktas på börsen

Bank Det har brutit ut rena blodbadet av bankernas aktiekurser efter brexit.

Islands president applåderar brexit

Politik Slår fast att det är goda nyheter att britterna röstat nej till fortsatt medlemskap i EU.

Två kursrusare på en skakig börs

Börsnyheter Går mot strömmen, de här pappren är bokstavligt talat guld värda.

Brexit har utlöst Londonrusning

Resor Sökningarna efter flygresor till London har ökat med 34 procent.

Soros gamblade INTE på brexit

Pengar Den luttrade valutahandlaren tjänade alltså inga pengar i samband med Storbritanniens nej till EU.

Olyckligt för SAS när åskan gick

Flygbolag Resenärerna drabbades av förseningar och det står nu flygbolaget dyrt.

Tokrea i London för svenska resenärer

Resor Nu är det läge att planera in en shoppingsemester i Englands huvudstad. No joke!

Experttips: Paniksälj inte!

Aktietips Stockholmsbörsen skakar efter brexit. Men sitt still i båten, är proffsens råd.

Pundet rasar till 30-årslägsta

Valuta Brexit gör att folk nu flyttar sina pengar till mer säkra tillgångar.

Lista: 15 mest lästa artiklarna 2016 (hittills)

PSsst Glad midsommar, alla PS-läsare! Vi firar sommar och ledighet (för vissa av oss) med årets hittills mest engagerande läsning. Här är Dagens PS topplista 2016.

Fick flott sjötomt i Stockholm för 220 000

Bostad Programledaren Gurgîn Bakircioglu fixade första parkett på fashionabla Strandvägen till extremt reapris.

Stopp hos CSN - nu står 30.000 utan pengar

Pengar Midsommar närmar sig, men 30 000 studenter har ännu inte fått sina pengar från CSN, skriver Aftonbladet.

Brexit skapar prosecco-panik

Affärer Inga korkar kommer att smälla i Italien om britterna väljer att lämna EU. Vinproducenter säger att brexit skulle spricka som en prosecco-bubbla på deras främsta exportmarknad.

Den spionerar på dig på jobbet

IT Chefen har en pryl som övervakar och registrerar hur många gånger du går på toa, hämtar kaffe och hur mycket tid som går åt till kallprat med kollegor.

Allt fler svenskar dollarmiljonärer

Pengar Ökningen av riktigt snuskigt rika svenskar är markant, konstaterar expert.

FI-chef: Nordea bör undersökas noga

Bank Det säger Finansinspektionens generaldirektören Erik Thedéen.

Lindex säger nej till tusenlappar

Pengar Klädkedjan Lindex har beslutat att inte ta emot tusenlappar i någon av sina butiker i Sverige, rapporterar P4 Halland.

100 lämnar skandalbolag - då jublar vd:n på Twitter

Företag Det skandalomsusade bolaget gav de anställda ett ultimatum varpå över 100 sa upp sig på stående fot. Nu förklarar vd:n varför han är glad.

Hoppsan, Soros - nu får du på nöten!

Ekonomi Svenskt valutaproffs ger inte mycket för den luttrade nestorns analys. "Känns lite överdrivet".

Skynda dig att bränna pengar

Pengar Nu är det bråttom, bråttom - annars blir slantarna värdelösa!

H&M expanderar - trots vinstfall

Kläder och accessoarer "Att låta bli att satsa på onlinebutiker är omöjligt", säger klädjättens vd Karl-Johan Persson

VW-bossen: Förlåt mig

Bil Volkswagens vd Matthias Müller känner taskigt samvete inför aktieägarna.

Video: Här får bankens anställda spöstraff

Bank Chockvideo. Varning för starka filmsekvenser!

Här är världens dyraste stad

Pengar Planerar du att åka och jobba i den här storstaden bör du ha en rejäl sudd cash på bankkontot. No bullshit!

Så många unga måste flytta om räntan höjs

Bostad En räntehöjning med tre procentenheter är för mycket för fyra av tio svenskar. Bland unga är det ännu värre.
BILDSPECIAL
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

JobbSvenskduo har drömjobbet

Jobb Reser jorden runt och testar takbarer.

BostadFick flott sjötomt i Stockholm för 220 000

Bostad Programledaren Gurgîn Bakircioglu fixade första parkett på fashionabla Strandvägen till extremt reapris.

ResorBrexit har utlöst Londonrusning

Resor Sökningarna efter flygresor till London har ökat med 34 procent.

PSsstSkynda fynda maffiabossens prylar

PSsst Ägodelarna auktioneras ut. Själv är maffialedaren dömd till dubbla livstidsstraff.

ResorTokrea i London för svenska resenärer

Resor Nu är det läge att planera in en shoppingsemester i Englands huvudstad. No joke!

Mat&VinDagens PS nye vinexpert: Tre viner till midsommar

Mat&Vin Vinskribenten Bernhard Smedberg ger dig tre sista-minuten-tips inför midsommarmaten.

PengarAllt fler svenskar dollarmiljonärer

Pengar Ökningen av riktigt snuskigt rika svenskar är markant, konstaterar expert.

EntreprenörBuffett ska lära dina barn att bli miljonärer

Entreprenör Från tidningspojke till en av världens rikaste. Nu vill superinvesteraren Warren Buffett hjälpa andra göra samma resa.
GALLERI ZETTERLING
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

ITDen spionerar på dig på jobbet

IT Chefen har en pryl som övervakar och registrerar hur många gånger du går på toa, hämtar kaffe och hur mycket tid som går åt till kallprat med kollegor.

PengarHär är världens dyraste stad

Pengar Planerar du att åka och jobba i den här storstaden bör du ha en rejäl sudd cash på bankkontot. No bullshit!

KarriärHan vill att du ska vara lite 'otrogen' i sommar

Karriär Testa din attraktivitet i sommar, uppmanar en expert.

MobilMiljontals svenskar kan drabbas av Apple-chock

Mobil Apples nya regler slår inte bara ned som en bomb i branschen.

PengarLivets två viktigaste val enligt superinvesteraren

Pengar Det finns två saker som påverkar ditt liv mer än något annat, menar miljardären Warren Buffett. Håller du med?

FlygSoldrivet plan på väg mot världsrekord

Flyg Har nu startat sin färd över Atlanten på jorden runt-resan.

EntreprenörSå blir du stenrik inom fem år - enligt IT-gurun

Entreprenör Google-bossen Eric Schmidt delar med sig av en affärsidé han spår kan komma att dra in hundratals miljarder. Vad väntar du på?

TeknikVideo: Robot rymde från labb - skapade trafikkaos

Teknik Roboten, som var programmerad att ströva omkring fritt, hittades mitt i gatan av rysk polis.

FolkTjänade 10 miljoner per gig - i dag är han pank

Folk Skandalomsusade Hollywood-stjärnan Charlie Sheen har satt sprätt på hela sin förmögenhet, enligt honom själv.

ResorHär öppnar Disney upp världens största park

Resor I dag slår världens största Disneypark upp portarna till sina omkring 400 hektar av åkattraktioner, sagoslott och pizza garnerad med pekinganka.

PSsstHemlighet värd 60 Mdr avslöjad med en tweet

PSsst Kan det här vara historiens dyraste tweet?

MobilAlla har missförstått Apples hyllade funktion

Mobil Apples nya funktion fungerar inte som alla trodde.

Dagens storyUnga skickar nakenbilder på sig själva - för att få lån

Dagens story Lån utan säkerhet på upp till 20 000 kronor. Kravet: en nakenbild.

PrylarDolda sanningen: Därför går prylar sönder i förtid

Prylar Skapar företag avsiktligen produkter med kort livslängd? har BBC:s Adam Hadhazy försökt ta reda på.

BolånSvenskar sumpar prutläge - missar billiga bolån

Bolån 6 procent av låntagarna missar sin chans att pruta på bolånen, visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Avanza.

PrylarTechfrossa: Här är alla nyheter från Applefesten

Prylar Apple presenterade nyheter på alla fronter. Här är godbitarna från gårdagens stora event.
PS PARTNERS