MEDIESVERIGES RAKETSAJT
DAGENS PS| 26 JUL 2016
Textstorlek

Det kommer inte att finnas något nytt att kopiera!

Läs även:Christer Berg

Christer Berg Häromveckan hölls en utfrågning i riksdagen om upphovsrätten. Riksdagsmännen skulle informera sig om läget från berörda aktörer.

Det blev samma visa som vi hört om och om igen sedan tio år tillbaka.

Upphovsmännen måste få betalt för sitt arbete. Ja, nickar alla. I nästa ögonblick skakar alla på huvudet. Upphovsmännen kan inte få betalt, för det går inte att lagföra en miljon svenskar. Digitalteknikens möjlighet att massdistribuera med ett musklick går inte att stoppa.

Det är fel på affärsmodellerna, säger någon. Underhållningsbranscherna har inte hängt med. Strax därpå framkommer att nya affärsmodeller bygger på att upphovsmännen ska göra något annat än producera verk – visa upp sig, sälja souvenirer, agera reklampelare och så vidare, något de varken vill eller i de flesta fall kan. Visst kan kända musikartister ge konserter och tjäna bra, men knappast författare eller regissörer.

Det visar sig också att nya affärsmodeller är behäftade med samma nackdel som de gamla – de förutsätter att konsumenterna följer lagen.

Efter utfrågningen följde en intervju med Falkvinge, ordförande för Piratpartiet. När han fick frågan om hur han ansåg att upphovsmännen skulle få betalt, studsande han först till. Vad har han med det att göra? Hans svar gick ungefär ut på att upphovsmännen visst kan få ersättning genom nya affärsmodeller, så länge inte konsumenterna av deras verk behöver betala.

Piratpartiets medlemmar har inga som helst planer på att betala för upphovsskyddat innehåll – någonsin. De erkänner inte ens rätten till upphovsrätt.

Att bryta mot upphovsrätten har blivit en slags revolution. Den unga generationen har hittat ett sätt att protestera mot konsumismen.

Media förmedlar bilder av kaxiga rapare, arroganta rockare och unga poptjejer som tjänar miljoner miljoner dollar och badar i lyx. Ett annat exempel är en författare i Storbritannien som har blivit rikare än landets drottning på en serie böcker om en grabb som går i trollkarlsskola.

Inte mig emot, jag står bakom marknadsekonomins spelregler till hundra procent. Men det gör inte den unga generationen. Bilderna av framgångsrika upphovsmän har skickat fel signaler. Att bryta mot upphovsrätten känns lite Robin Hood. Att sedan sådär 99 procent av alla konstutövare knappt kan stava till lyx, glöms liksom bort.

Själv tillhör jag dem som gärna betalar för mig. Jag köper musik genom iTunes och film på dvd. Trots att film är mitt stora intresse, laddar jag aldrig ner olagligt. Detta gör mig till ett något av ett unikum idag, har jag förstått.

Och detta har alla förstått. Men under hela utfrågningen var det ingen som riktigt vågade ta bladet från munnen och säga sanningen:

Det är slut.

Henry Ford fick uppleva slutet, när ingen längre ville köpa hans svarta bilar. Han vägrade att acceptera, men så blev det. Slutet kom också för de småskaliga jordbruken i Sverige. En förlust för landsbygden, men ofrånkomlig. Trots en mångårig framgångssaga, flyttade textilproduktionen från Borås till Asien. Inga argument hjälpte. Det goda tog slut.

Slut, slut, slut.

Kultur som en lukrativ massmarknad är ett fenomen som kom med industrialismen på slutet av 1800-talet. Det hela har varat under en kort tid, med mänsklighetens hela historia som perspektiv.

Idag är industrialismen exporterad till Kina. Här lever vi i det digitaliserade informationssamhället – med nya spelregler.

Vad som kanske ännu inte gått upp för Falkvinge är att utvecklingen också innebär slutet för piratkopierarna. Det kommer inte att finnas något mer nytt att kopiera.

Musikbranschen var den första att känna av de nya tiderna. Vartefter bandbredden ökade, blev det sedan filmbranschens tur. Kända svenska skådisar vädjade ett tag i annonser att konsumenterna ska betala – utan någon som helst effekt.

Nyligen kom de första signalerna om att bokförlagen oroas av att så många talböcker finns utlagda på piratsajter.

En efter en drabbas kulturbranscherna som levt på massdistribution av exemplar. Endast konserter återstår. Men också de börjar drabbas, om än inte i samma omfattning. Redan idag finns flera lösningar för digital direktsändning från mobiler (mest känd är qik.com). Svajigt idag, men både mobiler och streamingen förfinas successivt.

Jamen, både musik- och filmindustrierna finns ju fortfarande kvar? Ja, än så länge. Så är det med förändringar av den här omfattningen, de tar tid. Utvecklingen accelererar och slutstationen är given – produktionen av mycket av den underhållning och kultur vi konsumerar idag kommer att avstanna. Utan intäkterna stannar maskineriet.

Med nostalgi kommer i alla fall jag att se tillbaka på när det gjordes filmer som Matrix, Fight Club, Star Wars, 2001, Mullholland Drive, Requiem for a Dream, Donnie Darko osv. Det är filmer med produktionsbudgetar på mellan femtio och några hundratals miljoner kronor.

Även musikutbudet utarmas, fast något långsammare. Detsamma gäller litteraturen.

Nu hör jag högljudda protester. Människor kommer visst att fortsätta skapa, säger många. Tvärtom, kommer de ökade möjligheterna att nå ut att berika utbudet – genom att fler får komma fram.

Ingen kan övertyga mig om att den kulturproduktion som kräver stora kapitalinsatser och arbete på heltid kommer att fortsätta som vanligt. Intäkter, eller i alla fall drömmen om stora intäkter, är en betydande drivkraft bakom konstnärligt skapande – även om många konstutövare inte vill erkänna det.

Det håller inte att skriva litterära mästerverk på nätterna, som blir erkända, hyllade och spridda världen över – och samtidigt dela ut post på dagarna utan förhoppning om något annat välstånd än vad den lönen kan ge.

När vi förlorat vår moderna kultur, kommer vi att upptäcka hur mycket vi älskade den. Och då, först då, när vårt begär efter att hitta en ny fungerande "affärsmodell" blir tillräckligt starkt – då kommer den. Det blir en modell som samklingar med den digitala informationsåldern, snarare än med industrialismens föråldrade tänk.

Det är därför inte förvånande att riksdagsmännen inte fick någon information av värde i förra veckan. Ingen vågade säga sanningen och ingen ville höra den.

Klart slut.

PS. Det finns dock en joker som kan vända uppochner på alltihop. Mer om den nästa vecka... DS.

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
DAGENS PS ÄR SOCIALA
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

Listigt bostadsknep hotas av skattesmäll

Bostad För den som räknat med att göra sig en hacka på bostadsaffären har Skatteverket ett tydligt budskap. Dessutom lurar ett kanske ännu större hot bakom krönet.

DI: Så mycket har Vestberg kostat Ericsson

Pengar Resor i privatjet, generösa förmåner och feta lönekuvert. Di har granskat kostnaderna för den avgående vd:n.

Glöm finanskrisen - nu vill svenskar köpa båt igen

Båt Strålande väder, låga räntor och allt fler unga båtintresserade. Nu är det medvind i båtbranschen igen.

'Värdelös' techjätte köps för 40 miljarder kronor

Affärer 4,8 miljarder dollar är mycket pengar. I synnerhet när bolaget inte är värt ett öre på pappret.

Toppchef först i världen i spelet alla pratar om

Folk Dagtid är han chef på en mobilapps-startup. Men på natten har han spenderat all sin vakna tid för att lyckas med de få trodde var möjligt.

Så många miljoner får Vestberg - minst

Löner Ericssons avgående vd Hans Vestberg får två årslöner när han slutar. Dessutom får han pensionspengar och aktiebaserade bonuspengar.

Adjö, direktörn - nu får svensk-vd:n sparken

Folk Efter haglande kritik tvingas nu vd:n i den svenska börsjätten avgå med omedelbar verkan.

Teknikstrul på storbank mitt på löningsdagen

Löner Lagom till att lönen ska landa på svenskarnas konton har tekniken havererat på storbanken.

Tokhajpat bolag i fritt fall - trots världssuccé

Börs Tråkig läsning för den som trodde att supersuccén skulle innebära klirr i kassan...

Anklagas: Han kostade 11.000 anställda jobbet

Folk Brittiska parlamentsledamöter kallar miljardärens agerande för "kapitalismens oacceptabla ansikte".

Amortering skrämmer bort spekulanter

Rapport Byggföretagen gör bättre vinster på bostadsförsäljningen. Men Skanska ser nu en lugnare marknad till följd av det nya amorteringskravet.

Fingerprint skruvar på prognosen

Rapport Biometribolaget Fingerprint Cards redovisar ett kraftigt vinstlyft för årets andra kvartal och höjer golvet i försäljningsprognosen för helåret.

Medietopp avgår - har sextrakasserat kollegor

Media Skakande avslöjande på den populära tv-kanalen.

Scania avsätter miljardbelopp

Företag Scania avsätter 3,8 miljarder kronor för att täcka eventuella bötesbelopp för misstänkt inblandning i en lastbilskartell.

Samsung stämmer Huawei

Mobil Sydkoreanska telekomjätten Samsung stämmer konkurrenten Huawei i Kina för patentintrång.

Miljardär vill stoppa barnporr

Folk "Det finns nästan inget vidrigare i hela världen. Så jag bestämde mig för att engagera mig i det här", säger han till DiGital.

Oväntat starkt av Vodafone

Mobil Aktien lyfter med 2,6 procent på Londonbörsen.

Skanska-aktien rasar efter rapport

Aktier Skanska-aktien faller med 5,2 procent i den inledande börshandeln.

Windows 10 kan stå Microsoft dyrt

IT Microsoft har fått ett ultimatum: åtgärda bristerna snabbt eller betala böter på över 14 miljoner kronor.

Mångmiljardsmäll från tyskt brunkol

Energi Vattenfall redovisar en ny brakförlust till följd av jättenedskrivningar på sammanlagt 30 miljarder kronor i andra kvartalet.

Reseföretaget pank - du får ta smällen

Resor 100 000 resenärer drabbade. Många är svenskar som nu riskerar att åka på bland annat dubbla hotellnotor.

Recession hotar Storbritannien

Ekonomi Det är i alla fall ett högst tänkbart scenario, varnar experter.

Volvo Cars gasar mot nytt rekord

Bil Det går bra nu för bilföretaget. "Nu bygger vi till 100 procent Volvobilar, utan kompromisser", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Expert ifrågasätter hans lämplighet

Affärer Ericssons och Astra Zenecas ordförande, Leif Johansson (bilden), var chef på Volvo när bolaget ingick i en lastbilskartell, som nu kostar företaget mångmiljardbelopp i böter.

Riksbankschefen gör börsklipp

Pengar Ruvar på en lågriskportfölj som har vuxit med flera miljoner i värde på bara ett par år.
BILDSPECIAL
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

BåtGlöm finanskrisen - nu vill svenskar köpa båt igen

Båt Strålande väder, låga räntor och allt fler unga båtintresserade. Nu är det medvind i båtbranschen igen.

FolkToppchef först i världen i spelet alla pratar om

Folk Dagtid är han chef på en mobilapps-startup. Men på natten har han spenderat all sin vakna tid för att lyckas med de få trodde var möjligt.

SportZlatan tänker flytta till förorten

Sport När "Ibra" slår ner pålarna i Manchester är det inga fashionabla kvarter i stan som lockar - trots superstjärnans veckolön på hisnande 2,6 miljoner kronor.

PolitikTrump retar gallfeber på Queen

Politik Rockgruppen är rosenrasande på den republikanska presidentkandidaten.

FlygbolagTill salu - men vem vill ha 70-åringen?

Flygbolag "Svenska staten är inte en långsiktig ägare till SAS, och det finns ett bemyndigande från riksdagen att avyttra delar eller hela innehavet", säger näringsminister Mikael Damberg.

BostadGuide: Här köper du bostad på rea

Bostad Skynda fynda.Här får du fyra villor för samma pris som för ETT hus i Stockholm.

FolkPG: Riv slottet och riksdagshuset

Folk Gyllenhammar har inget till övers för de pampiga byggnaderna.

ResorHär lever du som en kung för korvören

Resor Semesterparadiset för plånboken är närmare än du tror.
GALLERI ZETTERLING
NYHETSBILDER
1|2|3|4|5|6|7|8|9
FEATURE

PengarServitör samlade ihop guldskatt

Pengar Stoppade alla guldtior i kista och det blev en rejäl sudd pengar.

FlygbolagHär är världens 10 bästa flygbolag

Flygbolag Varken SAS eller Norwegian är med på den åtråvärda listan.

AffärerHär vill svenska bolag göra business

Affärer Ikea och H&M är några av jättarna som satsar stort i landet.

ResorSolokvist-semester trendigt

Resor Nästan sju av tio vill testa att semestra på egen hand, enligt ny undersökning.

EntreprenörHon hade 77 miljarder - nu är hon luspank

Entreprenör Bara en människa med nerver av stål klarar en sådan här smäll. Här snackar vi en ond, riktigt ond mardröm.

FinansNya bud: Zlatan blir finanshaj

Finans Det brukar heta att tärningen är kastad. Men i Zlatans fall handlar det mer om att bollen är i rullning.

ResorSolresor lockar - kö utanför resebyrån

Resor Många flyr den svenska sommaren för semesterfirande i varmare länder.

ResorTuristnäringen blommar i Japan.

Resor Redan i år väntas 20 miljoner turister besöka landet - ett mål som skulle infrias 2020.

InternetFöräldrarna stjäl barnens forum - igen

Internet Först tog de över Facebook. Nu erövrar de Snapchat.

Good NewsSå enkelt förlänger du semestern

Good News Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Fem oumbärliga tips.

KarriärFler kvinnor vill göra it-karriär

Karriär I en ny undersökning svarar mer än hälften av de unga kvinnorna att it-branschen lockar.

GolfGolf på arbetstid är personalvård

Golf Arbetstagare kan få friskvårdsbidrag från arbetsgivare för att gå en runda.

ResorSå hittar du billigaste solresan

Resor Två studenter på KTH har knäckt koden. Så här går det till.

PengarZlatans nya lön mindre än 4 kronor

Pengar Är den svenske superstjärnan i händerna på rufflare och har sålt sig för billigt?

EntreprenörDublin Europas nya Silicon Valley

Entreprenör Den irländska huvudstaden väntas snuva London på ännu fler skållheta startups efter brexit, skriver Bloomberg.

Pengar68,3 miljoner dollar var för dåligt bud

Pengar Därför såldes inte den här glittrande diamanten - stor som en tennisboll - som det var tänkt.
PS PARTNERS