ANNONS

Chock på Junibacken efter oväntad kalldusch

Junibacken.jpg

På Junibacken håller man med sina 50.000-60.000 ryska besökare per år andan. Finländska gränsmyndigheter vill skärpa reglerna för ryska turister, med en betydligt hårdare tolkning av Schengenavtalet och gränskontroller vid såväl in- som utresa i Helsingfors, Stockholm och Tallin.

ANNONS
ANNONS

Tidigare har endast två kontroller skett, vid inresa i Helsingfors och utresa i Tallin. Vidare ska det inte längre räcka med ett visum för att ta sig in i EU utan i stället kommer det att krävas ett septarat för varje land.

För St Peter Lines, som varje år fraktar 100.000 ryska turister till Stockholm, innebär de nya reglerna ett allvarligt hot. Peter Iiskola säger till Di att 150-200 miljoner kronor i omsättning för Stockholms turistnäring står på spel. Värst drabbade blir enligt tidningen Junibacken och Vasamuseet.

Astrid Lindgren är omåttligt populär i Ryssland och enbart under de två första veckorna i januari hade Junibacken 20.000 ryska besökare.

”Fartyget är jätteviktigt för oss”, säger vd Ulf Larsson i artikeln.

EU:s gränsminister, kommissionären Cecilia Malmström, menar enligt Di att den hårdare tolkningen av Schengenreglerna inte strider mot lagen.
 

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS