Dagens PS

Så ska polisen stärka gränssäkerheten

Alla bilar på Öresundsbron ska registreras
Med polisens nya metod, ANPR, ska alla bilar som färdas över Öresundsbron registreras i fortsättningen. Sedan ska metoden spridas till fler platser. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2024

Nu börjar polisen använda en ny metod för brottsbekämpning, så kallad ANPR. En första version av systemet kommer att tas i bruk på Öresundsbron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisen ska börja använda ett nytt system i brottsbekämpning.

Det handlar om ANPR, förkortning för Automatic Number Plate Recognition.

Systemet läser av fordons registreringsnummer i områden nära Sveriges gränser.

Istället för att film läser kamerorna automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar foton av fordonen.

I systemet som lagrar informationen kan polisen lägga in en bevakningen på ett fordon som är polisiärt intressant eller söka på ett sådant fordon i efterhand.

Kan förhindra brott

Polisen sammanfattar det hela i att fordonsuppgifterna som samlas in kan hjälpa polisen att ”upptäcka, förebygga och förhindra brottslig verksamhet, utreda och lagföra brott, upprätthålla ordning och säkerhet samt fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden”.

”Det kan bland annat handla om att vi vill lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning eller att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats”, säger Håkan Jarborg Eriksson, nationellsamordnare för gränsnära brottsbekämpning hos polisens nationella operativa avdelning, Noa.

ANNONS

”Det kan även handla om att kunna utesluta att ett intressant fordon har passerat området”, tillägger han.

ANNONS

Senaste nytt

Utökade möjligheter

Den nya lagstiftningen, som började gälla 1 augusti 2023, ger utökade möjligheter att använda ANPR-kameror i områden nära de svenska gränserna.

”Systemets funktionalitet kommer att utvecklas och successivt utökas också antalet kameror på olika platser i Sverige för att effektivisera polisens brottsbekämpande arbete”, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Raderas efter ett halvår

Tekniken med ANPR-kameror har inte någon påverkan på framkomligheten i trafiken. Skyltar på området informerar om kamerabevakningen.

Den insamlade fordonsinformationen får enligt ovannämnda lag behandlas i sex månader efter insamlingstillfället och raderas sedan.

Fakta/Polisens ANPR-system

Polisens ANPR-system hanterar insamlad fordonsinformation.

Fordonsinformationen samlas in via så kallade ANPR-kameror.

I stället för att filma, så läser de automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar endast foton av fordonen. Inga foton tas i syfte att identifiera individer i fordonet.

Trots det kommer bilden av fordonet att behandlas enligt polisens riktlinjer för allmän kamerabevakning som inkluderar kortare lagringstid och maskering.

Genom dessa kameror kan polisen samla in fordonsinformation och fordonsrörelser i syfte att upptäcka, förebygga, förhindra brottslig verksamhet, utreda och lagföra brott, upprätthålla ordning och säkerhet samt fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.

Det kan handla om att lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning eller att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats.

Att registrera en bevakning på ett registreringsnummer och att utföra en sökning, kräver att ett polisiärt ärende finns som anges vid registrering eller sökning.

Implementeringen av förmågan att använda fordonsinformation och fordonsrörelser i brottsbekämpande syfte drivs via ANPR-projektet som är EU-finansierat genom Fonden för inre säkerhet (ISF).

Fonden ger ekonomiskt stöd till aktiviteter som ska bidra till en hög säkerhetsnivå inom EU.

(Källa: Polisen)

 

ANNONS

Elva miljarder extra per år – om vi vill. Dagens PS

Svensk “symbolpolitik” kan bli dyr affär. Dagens PS

Bron floppade – tusentals färre pendlar till Danmark. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS