Dagens PS

Så flyttade aktiehandeln ut på internet i Sverige

Internetpionjärerna
Mattias Miksche berättar i podcasten "Internetpionjärerna" om hur det gick till när aktiehandeln blev digital. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

När internet kom igång på allvar i Sverige var aktiehandeln bland det första som hoppade på tåget. Tech-investeraren Mattias Miksche berättar i en ny podcast om hur det gick till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I podcastserien Internetpionjärerna, skapad av Borg Owilli för Tele2, berättar programledaren Lina Thomsgård om hur det gick till när Sverige blev med internet – det gick från att vara “en fluga” i en intervju med dåvarande kommunikationsministern Ines Uusman till årets julklapp, detta bara under året 1996.

I seriens fjärde avsnitt berättar podcasten om hur finansiella tjänster var bland de första att drastiskt påverkas av internets intåg. Den svenska företagsledaren och tech-investeraren Mattias Miksche intervjuas, han startade på 1990-talet nätmäkaren E-trade, som var störst i sin bransch en bit in på 00-talet.

“Finansiella tjänster, som aktiehandel, var en av de absolut första sektorerna eller industrierna som kom att påverkas av internet. Finansiell information är per definition elektronisk”, säger han i podcasten.

Tjänade pengar på snabb information

Miksche förklarar hur internet gjorde det möjligt för investerare, både stora tradingfirmor och enskilda individer, att handla aktier inom sekunder – ibland till och med millisekunder. Det gick att tjäna pengar på att kunna agera på information snabbt. Förändringen skapade också en explosion av intresse och ny ekonomijournalistik med aktietips och börs.

Han beskriver hur bankerna mot slutet av 90-talet uppmuntrade småsparare att investera i aktier, vilket blev en stor trend på kort tid. Många köpte och sålde stora mängder aktier under samma dag, för att undvika risker som kunde uppstå över natten.

“Daytrading blev otroligt stort under en mycket kort period”, förklarar han.

Tagits över av datorer

ANNONS

Det hela kulminerade dock i att IT-bubblan sprack år 2000 med ett stort ras på världens aktiemarknader, vilket också skapade problem för E-trade när intäkterna sjönk och personal behövde sägas upp.

Aktiemarknaden kom dock tillbaka över tid och internethandeln med aktier var här för att stanna, även om datorerna tagit över samtidigt som internet blivit snabbare och mer robust. E-trade såldes till danska Saxo Bank 2009, och 2024 är det framför allt Avanza och Nordnet som dominerar aktiehandeln på internet i Sverige.

“Den typen av daytrading med en människa bakom, den finns inte längre skulle jag vilja påstå. En stor del av den handeln i dag är robotiserad, det ligger tradingfirmor med oerhört starka datorer som varje sekund går igenom tusentals instrument och räknar om det finns en felprissättning någonstans”, säger Mattias Miksche i podcasten Internetpionjärerna.

Läs även: Mannen som gav startups ett ansikte (Dagens PS)

Läs även: Utvecklare räddade världen från en cyberkatastrof (Dagens PS)

Läs även: Webben fader: Första tio åren var bra, sedan gick det utför (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS